La nit del 26 de novembre se celebrarà la gala de presentació de la Guia Michelin 2025 a l’auditori i centre de congressos Víctor Villegas de Múrcia. Una nit en què sabrem si els restaurants de Barcelona sumen més estrelles Michelin. Ara mateix hi ha 26 restaurants amb 37 estrelles. El periodista gastronòmic Iker Morán ha explicat al betevé directe quines són les travesses que hi ha entre els periodistes gastronòmics i els xefs en les hores prèvies a la gala, com ara la segona estrella per al restaurant Enigma, d’Albert Adrià.
Morán insisteix que es tracta de rumors i de cap certesa: “En principi ningú no sap res, però tots donem per segur que Enigma tindrà la segona. La majoria considerem que ja l’hauria de tenir i que es mereix la tercera”. La llista de Morán inclou dos noms més: “El restaurant Teatro Kitchen Bar, amb Oliver Peña, i Mae, que fusiona cuina mediterrània i de Costa Rica”.
El periodista assegura que la Guia Michelin sempre busca donar alguna sorpresa a la ciutat on se celebra la gala: “L’any passat les primeres estrelles per a Quirat i per a Suto Barcelona van ser inesperades, estaven fora del guió”.
“A Michelin li agraden els hotels de luxe”
En què es fixen els inspectors per atorgar les estrelles? Segons Morán ningú no ho sap del cert però apunta que a la guia “li agraden els hotels de luxe”. Per això el periodista s’aventura a donar dos noms més a Barcelona. D’una banda apunta el restaurant Oria de l’Hotel Monument i, de l’altra, l’Aürt: “Molts pensem que claríssimament és un restaurant de dues estrelles”.
A la resta d’Espanya Morán diu que l’únic restaurant que sona amb força per rebre la tercera estrella Michelin és Skina, a Marbella. Insisteix que als inspectors els agrada mantenir el factor “sorpresa”, com l’any passat, que el Disfrutar va aconseguir la tercera pràcticament en el temps de descompte a la gala de Barcelona.
Una altra de les incògnites de la nit serà si el restaurant de Jordi Cruz, Angle, recuperarà l’estrella que va perdre en l’edició passada. “Les estrelles no són de per vida, però no s’espera que hi hagi més restaurants que en perdin alguna. Esperem que això no passi”.