
Llimona, alfàbrega, mascarpone, festucs, gianduja, mel i mató o, fins i tot, mojito. Són alguns dels ingredients que aquest 2025 animaran la tria de la coca de Sant Joan als forns i pastisseries de Barcelona. Fórmules innovadores que competiran amb el podi més tradicional de la fruita, la crema o els llardons.
Una opció innovadora pot ser la de la pastisseria Natcha, que el 6 de juny es va coronar amb el premi a la millor coca de Sant Joan en la categoria creativa 2025. Claudio Sandino proposa una coca de massa de croissant pintada de vermell, frangipane de coco, cremós de mascarpone i ratlladura de llima amb una melmelada de gerds i decorada amb fruita fresca.
Pastisseria Natcha, avinguda de Sarrià, 45
De festucs i cítrics
El cremós de mascarpone també el trobem en una de les creacions que presenta la pastisseria Hofmann que ressalta un dels seus productes més icònics: el croissant de mascarpone. Però la novetat per al 2025 de la pastisseria és la coca de festucs i cítrics. Una combinació refrescant amb gianduja de festuc i matisos de iuzu coronada amb cruixent de festuc i daus de taronja confitada.
Pastisseria Hofmann: avinguda de Pau Casals, 5; Flassaders, 44
La coca de festucs i cítrics de la pastisseria Hofmann
Refrescant, innovadora i amb premi és també la coca de llimona i alfàbrega de la pastisseria Brunells, que va guanyar la categoria creativa el 2024. A banda d’aquesta també tenen la de fruita, la de crema, la de llardons i la farcida de xocolata. Estan disponibles en dues mides: petita a 5,50 € i gran a 24 €.
Pastisseria Brunells: Princesa, 22
De pastís Sacher, de mel i mató o de torradeta de Santa Teresa
A l’Obrador dels 15 la novetat és la coca de xocolata, amb trossets de brownie i a la llista de novetats cal afegir-hi la coca de Sacher i albercoc que presenta aquest 2025 la pastisseria Escribà, sense oblidar la de fruita confitada, la de crema o la de lemon pie amb crema de llimona, merenga, llimona confitada i Peta Zetas de llima. I al forn La Torna, del Mercat de la Boqueria, ens esperen amb una coca farcida de crema de festuc, una altra opció de mel i mató i una farcida de xocolata i ametlles.
A la pastisseria L’Atelier la gran novetat de la temporada és la coca torradeta de Santa Teresa (torrija), el pa remullat amb llet a partir del qual el pastisser Eric Ortuño ha creat un brioix tendre amb una crema en què hi ha notes de taronja, canyella i llimona. Es completa amb una capa de crema cremada.
L’Obrador dels 15: Passeig de Maragall, 209; Navas de Tolosa 401
Pastisseria Escribà: Gran Via de les Corts Catalanes, 546
La Torna: Mercat de la Boqueria
Pastisseria L’Atelier: Viladomat 140; Doctor Fleming, 16
La coca de torradeta de Santa Teresa de L’Atelier
Amb cremós de coco, xocolata i fruita de la passió
A la pastisseria Oriol Carrió la novetat porta per nom Solstici d’estiu i és una massa de brioix tradicional amb cremós de coco i ganache de xocolata i fruita de la passió. S’acaba amb punts de mango macerats amb fava tonka i ratlladura de llima. El preu d’aquesta coca és de 26,50 €.
I, un any més, Carrió col·labora amb Jon Cake per crear el tradicional pastís de formatge de coca de Sant Joan: un pastís que manté el sabor característic del de formatge però que recorda la coca de fruita confitada.
Pastisseria Oriol Carrió: Bailèn 216; Provença, 139
Jon Cake: Sant Pere Més Baix, 36; Gelabert, 42
La col·laboració d’Oriol Carrió i Jon Cake
Solidària i surrealista
I la que no vol faltar a la cita amb la revetlla del 2025 és la coca solidària creada pel mestre forner Daniel Jordà, de Panes Creativos, que donarà la recaptació a l’Hospital Amic Sant Joan de Déu. La coca s’inspira en la forma dels pans de tramuntana i l’univers de Salvador Dalí.
Una peça efímera, de forma impossible i amb gustos agosarats: combina la dolçor de la ratafia, la textura cruixent del festuc i el contrast àcid del gerd. Una barreja daliniana que, al paladar, resulta harmònica. A banda de la solidària també hi ha les coques de crema, xocolata, fruita confitada i la de mojito per als que busquen un punt de frescor.
Panes Creativos: plaça de Garrigó, 5
La coca solidària de Panes Creativos
La millor de fruita i pinyons
La setena edició del Concurs de Coques de Sant Joan va coronar la coca de la pastisseria Morreig com la millor en la categoria tradicional de fruita i pinyons. El mestre pastisser Matthieu Atzenhoffer, nascut a Haguenau (Alsàcia), va obrir la pastisseria gracienca fa dos anys i enguany van decidir començar a provar sort amb els concursos. A banda de la de fruita també fan la de crema i pinyons i la de crema cremada. I com que són pastisseria però també gelateria, atenció al gelat que fan amb la coca tradicional guanyadora del concurs.
Pastisseria Morreig: Verdi, 25
La coca de fruita i pinyons de la pastisseria Morreig
Opció sense gluten
La firma Chök té dues propostes artesanes i 100 % sense gluten: la coca tradicional amb brioix de mantega sense gluten amb un toc cítric de taronja i llimona, crema pastissera, pinyons i taronja confitada i la coca de xocolata i avellanes, també amb un toc cítric de taronja i llimona però amb una intensa crema pastissera de xocolata, avellanes i pinyons.
Pastisseria Chök: Ramelleres, 26
