El local de l’antic forn Vallvidrera, que va tancar fa dos anys, és ara un obrador de pastisseria i brioxeria que vol recuperar receptes tradicionals i viatjar a través de la gastronomia pel territori amb productes propis i propers. La Lola Serrat, de la gelateria Uaala!, i l’abellaire Eric Barbero han tornat a fer un tàndem de km 0 per idear un pastís de formatge amb mel de Collserola.

Un pastís feta amb formatge fresc, ou, mel de Collserola, una mica de nata per fer-lo més cremós i farina de blat de moro
Receptes de km 0
Darrere d’aquesta recepta hi ha una filosofia de negoci sostenible tant en el model de creixement de la producció com en els valors de les propostes basades en reaprofitar els excedents dels pagesos de Vallvidrera. De moment han provat amb dolços com el pastís de formatge i pastís de flor de saüc i, en el cas de les hortalisses, ho han fet amb la coca de tomàquets Mandó i a partir de setembre ho faran amb pastissos de remolatxa, quiche de verdures, magdalenes i pastissets amb fruites de temporada.
El record d’un forn centenari
L’any 2011 un equip de betevé va visitar el forn Vallvidrera per parlar amb l’Elena Robles, la fornera de tota la vida que explicava la història d’aquest establiment, que va començar a enfornar i coure pa a principis del segle XX.
L’origen del pastís de formatge
El 30 de juliol se celebra el Dia Mundial del Cheesecake, una de les postres més antigues del món. L’origen es remunta a l’illa grega de Samos cap al 2000 aC, on es preparava com a font d’energia per als atletes olímpics i es feia amb mel, formatge i farina. Amb el pas dels segles, la recepta va evolucionar a través de Roma i Europa fins a arribar als Estats Units, on va néixer la famosa versió novaiorquesa amb formatge crema Philadelphia, ingredient clau des del 1928. Avui dia, el pastís de formatge és una de les postres amb més variants i s’ha convertit en un símbol de creativitat culinària.
