Els Premis Nacionals de Gastronomia han estrenat una doble distinció aquest 2024 per valorar tant la tradició com l’avantguarda. El Premi Nacional de Gastronomia Tradicional ha recaigut en Paco Solé i Parellada, propietari del restaurant 7 Portes. I en la categoria de Premi Nacional de Gastronomia d’Autor ha estat el xef Xavier Pellicer i Guallo.
Els premis, que s’han atorgat en una cerimònia al Palau de Pedralbes, també han distingit Toni Massanés amb el Premi Especial de l’Acadèmia per la seva dedicació a la recerca i a la docència gastronòmica; Fina Navarro del restaurant Gaig ha rebut el Premi Cap de Sala; la periodista gastronòmica Empar Moliner ha estat proclamada per unanimitat Premi Nèstor Luján, dotat amb 10.000 € i Núria Bonet, del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, ha rebut el Premi Revelació.
El valor de la tradició representat per Paco Solé i Parellada
Per primera vegada el Premi Nacional de Gastronomia s’ha desdoblat per reivindicar tant la riquesa innovadora com la preservació del patrimoni i la tradició. En aquest sentit si hi ha un restaurant a Barcelona que representa aquest respecte a la tradició és el 7 Portes, amb Paco Solé i Parellada al capdavant. Solé i Parellada es va estrenar al menjador del restaurant amb 14 anys com ajudant de cambrer i als 28 va comprar el restaurant al seu pare. Restaurant que ha dirigit fins avui absorbint tots els secrets de la cuina catalana. Més de 300 receptes que Solé i Parellada ha preservat, documentat i actualitzat.
Premi a l’aposta per la cuina saludable i ecològica de Xavier Pellicer
El Premi Nacional de Gastronomia d’Autor ha reconegut la tasca del xef barceloní Xavier Pellicer. Ha treballat en prestigiosos restaurants com La Llar, a Roses; Arzak, a Sant Sebastià, i Le Carré des Feulliants, a París. Va ser cap de cuina a El Racó de Can Fabes i del restaurant ÀBaC, on va aconseguir dues estrelles Michelin. Posteriorment va obrir el Céleri, amb els vegetals com a protagonistes, i el 2018 va inaugurar el restaurant homònim que dos anys seguits ha estat considerat el millor restaurant de vegetals del món.
Toni Massanès, Fina Navarro, Núria Bonet i Empar Moliner
Els Premis Nacionals de Gastronomia també han reconegut Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, per la seva dedicació a la recerca i la docència gastronòmica i per la seva contribució a millorar la manera com mengem i a promoure una alimentació sostenible i saludable.
El Premi Cap de Sala 2024 ha anat a parar a mans de Fina Navarro com a reconeixement a 30 anys de dedicació als restaurants Fonda Gaig, la Torre del Remei i Petit Comitè de Barcelona. La propietària del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, Núria Bonet, ha rebut el Premi Revelació pel projecte Bonet i August, que no només és un restaurant sinó també la seva pròpia llar.
El Premi Néstor Luján de Periodisme Gastronòmic aquest 2024 vol reconèixer la feina de la periodista Empar Moliner amb “La tria de l’Empar”, una sèrie de 22 articles que ha publicat al diari ‘Ara’ durant el 2023 amb referències creuades entre la cultura del vi, el treball dels viticultors, la sostenibilitat, la música i la literatura.