Escolta aquesta notícia

Les orxateries de la ciutat viuen un pic alt de feina des de fa setmanes. La primera onada de calor s’ha avançat aquest estiu i la demanda de la beguda de xufa és tan elevada que molts establiments l’esgoten molt més ràpid que altres anys. De fet, tots els negocis consultats per betevé asseguren que produeixen més litres d’orxata.

El Tío Che: “Quan s’acaba, s’acaba”

Una de les orxateries històriques de la ciutat, El Tío Che (rambla del Poblenou, 44) explica que tot i que han viscut molts estius amb calor, aquest ha començat especialment fort i esgoten molt més ràpid el producte: “En un dia podem arribar a vendre’n més de 300 unitats”, assegura la propietària, Teresa Moreno. “No podem augmentar la producció perquè l’obrador és el que és”.

Amb el granissat o la llet merengada no tenim problemes, però amb l’orxata sí, perquè la producció és lenta. Quan s’acaba, s’acaba, i fins a l’endemà no n’hi ha més!”.

De 200 a 300 litres d’orxata

El cas d’El Tío Che no és aïllat. L’orxateria La Valenciana (carrer d’Aribau, 16), assegura que des de fa setmanes fan més litres del que és habitual: “Si en anys anteriors arribàvem a vendre’n 200 litres diaris, ara en venem 300”. També certifiquen l’augment de producció a la Planelles Donat, on calculen que les vendes han crescut un 20 % respecte a l’any passat.

L’increment s’explica per la calor, però també per l’augment de públic local a l’orxateria aquest inici de juliol, diuen. Al local de lOrxateria Sirvent (carrer del Parlament, 56), també ratifiquen que la producció d’orxata s’ha disparat aquest inici d’estiu.

Què hem de menjar quan tenim calor?

Les temperatures altes també condicionen la tria del que mengem. Venen més de gust les amanides, les sopes fredes i els plats lleugers. Ho saben bé al restaurant Xoubas (carrer de la Llacuna, 114), que dona servei a veïns i treballadors del barri del Poblenou. “Amb aquestes temperatures acostumem a oferir plats molt més frescos per ajudar la gent a hidratar-se com el salmorejo, el gaspatxo o les amanides de llegums. I realment s’agraeixen molt! Sobretot optem per reduir al màxim els greixos i utilitzar l’oli d’oliva”.

A casa, plats sense complicacions

“Si agafem uns tomàquets i ens fem un bon batut amb oli d’oliva, tenim un plat bo i barat”. És un dels consells que ens dona en Juli Carulla, pedagog del Barcelona Culinary Hub. “Aquests dies cal escoltar el nostre cos i allunyar-nos dels guisats: millor un peix a la planxa que no pas un fricandó”.

“’ Aquests dies cal allunyar-nos dels guisats: millor un peix a la planxa’”
Juli Carulla, Barcelona Culinary Hub

Això sí, els experts recomanen canviar les salses. Uns medallons de vedella amb mostassa, un salmó o unes albergínies al forn combinen molt bé amb un gaspatxo i completen el menú, també des del punt de vista nutritiu.