cobi mariscal estàtua vila olímpica

L’entranyable mascota de les Olimpíades de Barcelona torna a estar de moda després que el seu creador, Javier Mariscal, hagi representat el Cobi amb grafit als carrers de Ciutat Vella. Però la mascota dels Jocs Olímpics del 92 també té un racó singular a Barcelona en forma d’escultura. L’estàtua del Cobi està mig amagada al barri de la Vila Olímpica. Evidentment, no podia ser cap altre barri. També hi ha un segon exemplar que llueix en un aparador d’una serralleria al Guinardó.

La font del Cobi, en un racó amagat

L‘escultura del Cobi està situada al Parc del Port Olímpic, entre el carrer de Salvador Espriu i l’avinguda del Litoral. El personatge és una estàtua de bronze envoltada d’aigua i forma part d’una font ornamental de la ciutat. Sorprèn que aquest Cobi no s’hagi fet famós ni formi part de guies turístiques. Poca gent coneix aquest exemplar. La plaça del Cobi com a tal no està dins el Nomenclàtor de la ciutat però, en canvi, sí que consta a Google Maps.

El conjunt ornamental està situat a un nivell inferior al parc i el carrer, de manera que per accedir-hi s’ha de baixar una escalinata. El Cobi emergeix de l’aigua envoltat d’animals marins, que alhora funcionen com a brolladors. Alguns recorden la Gamba de Mariscal, al Moll de la Fusta. El fons de la font rectangular està dissenyat imitant un trencadís modernista.

Un Cobi fet amb 6.000 claus de la Vila Olímpica

Fa anys que a l’aparador de la manyeria J. Suari s’hi exhibeix un Cobi gegant de dos metres d’altura. Està dissenyat amb més de 6.000 claus dels apartaments dels esportistes olímpics i paralímpics que es van allotjar a Barcelona.

En Jordi Suari, propietari d’aquest comerç de l’Eix Maragall, era la persona encarregada del manteniment dels panys i les claus que obrien els pisos de la Vila Olímpica. Un cop acabats els jocs el Jordi va demanar permís per quedar-se les claus i va crear el Cobi que avui dia continua lluint a la botiga del carrer de Sant Antoni Maria Claret, 223.