
El món del gelat viu un moment de clara eclosió a la ciutat de Barcelona. Una de les últimes incorporacions és Azah, al carrer d’Enric Granados, 61. La peculiaritat d’aquesta gelateria és que és la primera a Barcelona “i a tot l’estat” que fa gelats d’inspiració libanesa. De fet, el nom d’Azah és un diminutiu d’azahar o tarongina, el gust més tradicional dels gelats al Líban. Una altra curiositat és que la gelateria és propietat del xef Hugo Cantona, nebot del mític exfutbolista francès Éric Cantona.
L’amor per una catalana va portar el xef fins a Barcelona fa un any. Nascut a Marsella i propietari d’una pizzeria a Lisboa, diu que sempre s’ha sentit atret per la gastronomia libanesa. A Marsella i a tot el territori francès hi ha una important comunitat procedent del Líban i els gelats libanesos ja fa temps que hi triomfen. Cantona va decidir que volia exportar-los a Barcelona i diàriament els prepara a l’obrador que té al fons de la botiga.
Màstic, l’ingredient que diferencia el gelat libanès
A banda dels gustos d’origen floral, el que diferencia els gelats libanesos és, segons explica Cantona, l’ús de màstic, una pasta de resina que es mastega i que és aromàtica i dona una textura més gomosa al gelat. La carta de sabors libanesos es completa amb els gelats de farigola, el d’aigua de rosa amb espígol, el de til·la amb anís, el de gessamí amb alfàbrega i el de marialluïsa amb citronella. La tradició és arrebossar la bola de gelat amb festuc molt i, si es vol, amb una mica de nata muntada.

I ningú millor per testar que els gelats que fa Cantona beuen de l’autèntica tradició del Líban que la comunitat libanesa i d’altres països àrabs que viu a Barcelona. “Tenen un grup de WhatsApp i de Facebook i allà van compartir que havia obert la gelateria. Molts els han vingut a tastar i em diuen que el gust i la textura són molt autèntics!”, ha explicat a betevé.
Cantona, que s’ha format amb el gelater barceloní Albert Roca, completa la carta de gelats amb altres gustos igualment sorprenents com el de sèsam negre, el de pera amb iuzu, el de gianduja o el de mango amb llima. Però com que són gelats artesans “aniran canviant en funció dels productes de temporada”. El gelat d’una bola surt per 3,9 € i si hi volem afegir el festuc i la nata, el suplement és d’1,9 €.
