La notícia del tancament del Sants es Crema i el Terra d’Escudella a Sants i del Petit Pau a Hostafrancs van deixar una mica orfes, gastronòmicament parlant, els veïns de la zona. Però la situació ha canviat: a banda que els locals del Sants es Crema i del Terra d’Escudella acaben d’estrenar inquilins, en els darrers mesos també han obert el Sur o No Sur, el Zaytun i la cafeteria Sula Espai, propostes que porten aires nous al districte de Sants-Montjuïc.
Sula Espai, “com a casa”
Al Sula Espai, al carrer d’Alcolea, 16, el Cristian i la Mariana volen que el client se senti com a casa: “Hem intentat fer un local confortable perquè nosaltres també ens hi passem el dia“. S’hi poden prendre cafè d’especialitat, dolços elaborats per ells de forma artesanal i algunes propostes salades que es poden acompanyar dels vins naturals de productors de proximitat. Torrades amb mantega i melmelada casolana, pa amb tomàquet, mallorquins i sucs naturals són altres opcions que s’hi poden tastar.

Txibirita: nou lloc de pintxos i tapes a Sants
Un cop esmorzats, la ruta per Sants pot continuar amb uns pintxos i tapes al nou Txibirita. Darrere el projecte hi ha els propietaris de Mantequerías Pirenaicas i Two Patties. Ofereixen pintxos freds com el de tàrtar de fuet i calents com el d’hamburguesa amb formatge idiazàbal, i platets com la cua de bou i les mandonguilles.
També s’hi poden tastar l’emblemàtica truita de patates i el pastís de formatge de postres, que tants adeptes té a la resta d’establiments de Mantequerías Pirenaicas. Txibirita ha obert fa poques setmanes on abans hi havia el Sants es Crema, al carrer dels Comtes de Bell-lloc, número 118, i aprofita les graelles que van ajudar a catapultar l’èxit del llegendari bar d’entrepans.

I en una ciutat com Barcelona, on pràcticament hi ha representades totes les cuines del món, el cert és que la cuina tradicional andalusa, la que històricament s’ha menjat a les llars d’Andalusia, no era fàcil de trobar. Afortunadament a Sants l’últim any han obert dos restaurants que, cadascun a la seva manera, busquen homenatjar aquesta tradició i receptari.
Sur o No Sur: homenatge a la tradició culinària de les llars andaluses
D’una banda tenim el Sur o No Sur, amb la Cristina i el Sebas, al carrer del Tenor Masini, número 20. “No tenim cap lligam familiar amb Andalusia però som uns enamorats d’aquelles terres i de la seva cuina. Hem fet molta recerca del receptari popular”.
Diuen que s’han passat hores consultant llibres a les biblioteques d’allà i, fruit d’aquesta investigació, a la carta trobem, per exemple, els andrajos. És el nom que rep una mena de pasta casolana feta amb farina i aigua amb què les famílies acompanyaven els estofats de carn o peix “per estirar els plats perquè pogués menjar-ne més gent”.
També fan una mena de capipota típic de Cadis i Huelva que, en comptes de vedella, porta calamar. I per acabar d’arrodonir la immersió en la gastronomia andalusa, tots els vins de la carta també són d’allà. De fet de tant en tant organitzen tasts per donar a conèixer “petits productors de vins naturals andalusos”.

Zaytun: cuina d’arrel andalusa però oberta a la resta del món
El cas del xef Antonio Vizcaíno és una mica diferent. És fill de mare catalana i pare andalús, de Jaén, la terra d’oliveres per excel·lència. No és casualitat, doncs, que el seu primer restaurant es digui Zaytun, que vol dir ‘oliva’ en àrab. Està ubicat al carrer de Guadiana, número 40. “És un homenatge a la cuina andalusa i a les meves arrels però que no es vol tancar a les influències d’altres cuines del món com per exemple l’asiàtica“, explica Vizcaíno.
A la sala l’acompanya la seva mare, Anna Maria Soria, que, tot i no tenir experiència prèvia en l’hostaleria, completa l’experiència en aquest petit local on degustar, “per un tiquet d’uns 35 euros amb beguda inclosa”, plats com les favetes saltades amb botifarra negra i el bacallà fumat amb bitxo d’Ibarra.
Aquí també preparen tripes amb calamar i presa ibèrica amb enciam a la brasa i mostassa. I ja tenen plats icònics com el brioix amb massa de croissant amb amanida kimtxi i musclos en escabetx i la seva versió de la bomba de la Barceloneta, que aquí es menja amb cullera!

El Muntal, la novetat més recent al barri
L’última proposta a instal·lar-se al barri, tot i que mentre s’escriuen aquestes línies qui sap si hi ha hagut alguna altra inauguració, ha estat El Muntal, al carrer de Premià, número 20. És el local on fins al juliol de l’any passat hi havia el mític Terra d’Escudella, que va tancar després de 20 anys. Els impulsors d’aquesta proposta són els mateixos que porten El Menjador de la Beckett i El Jardí de l’Ateneu. Tenen menú de migdia per 15,90 euros i també s’hi poden menjar a la carta plats com galta de vedella amb Parmentier, fricandó, sípia estofada i ous estrellats.
