
Barcelona perd una de les figures cabdals per entendre la història i evolució de la seva tradició culinària i de restauració. Ha mort als 81 anys Paco Solé i Parellada, propietari del restaurant 7 Portes, fundat el 1836 i adquirit per la família Parellada el 1942. L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha fet pública la notícia amb un missatge a les xarxes socials i parla d’“una pèrdua irreparable per a la gastronomia i la cultura catalanes”. Fonts del restaurant ho han confirmat a betevé.
Solé i Parellada era catedràtic en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (UB). Va dedicar tota la vida a preservar la cultura culinària catalana des del rigor i el compromís. Una dedicació que el 2024 va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Gastronomia Tradició. Va crear la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, un projecte per estudiar la història de la cuina catalana que va néixer amb l’objectiu de difondre les arrels de la cultura gastronòmica i mostrar l’evolució al llarg de set segles.
El 2023 el restaurant 7 Portes també va rebre el premi al Comerç Emblemàtic dels Premis Comerç de Barcelona. Un reconeixement a la seva llarga trajectòria, capacitat d’adaptació i combinació de la tradició i la innovació. En rebre el premi, Solé Parellada va explicar a betevé que la clau per ser emblemàtic anava més enllà dels anys de vida: “Si no tens un compromís amb la gent, amb la ciutat no pots acabar sent un emblemàtic. Seràs vell, clàssic, però no emblemàtic”.
Nombroses mostres de condol
L’alcalde Jaume Collboni ha compartit un missatge a través d’Instagram on ha lamentat la mort de Solé i Parellada i ha expressat el condol en nom seu i “de tota la ciutat de Barcelona”. Segons Collboni el propietari de l’emblemàtic 7 Portes era “un referent de la gastronomia i una figura irreemplaçable de la nostra cultura”.
L’associació d’eixos comercials turístics Barcelona Oberta també ha difós un missatge de condol on asseguren que trobaran a faltar “el teu entusiasme, bon humor i somriure”.
“Ha mort un home savi i història viva de la passió per la cuina catalana”
En una entrevista a betevé el president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí ha descrit Solé i Parellada com “un home savi i història viva de la passió per la cuina catalana”.
Segons el president de l’entitat el llegat de Solé i Parellada és un restaurant 7 Portes “que ell va voler convertir en un lloc de trobada a tots els nivells: cultural, social, gastronòmic i fins i tot científic”. Un espai que ha acabat sent “un equipament cultural per a la ciutat”.
