El millor panellet de pinyons de Catalunya l’elabora Enric Faixat, de la Pastisseria Faixat (Muntaner, 159). Faixat ha guanyat el Panellet d’Or a la 6a edició de la Ruta dels Millors Panellets de Pinyons de Catalunya, en què han participat 65 mestres pastissers i forners del territori. El premi té en compte l’estructura global, la imatge exterior, la qualitat dels pinyons i del massapà, el sabor i l’estructura en boca.
L’origen de la Pastisseria Faixat es remunta al 1929, quan dos germans (Ramon i Hermengildo Faixat) van adquirir l’antiga pastisseria La Argentina, al carrer d’Enric Granados, 60. Aquesta nissaga va desembocar en el responsable del millor panellet de pinyons, Enric Faixat Christensen.
El 2011, l’Enric es va posar al capdavant del negoci familiar per assegurar el relleu de l’herència dolça. Va canviar el nom de l’establiment per Pastisseria Faixat, un local que als anys 90 ja s’havia establert al carrer de Muntaner i on va introduir alguns canvis tant en les receptes com en la infraestructura.
Una de les novetats va ser deixar l’obrador a la vista dels clients perquè puguin veure les elaboracions artesanes. Faixat ha rebut diferents reconeixements al llarg de la seva trajectòria. Els últims cinc anys també ha rebut el guardó Fava de Cacau dins les 50 millors pastisseries de Catalunya, ha estat inclòs dins la Ruta de les Millors Colombas de Barcelona i té el tercer millor pa de Sant Jordi 2025.
El Forn Oller de Barcelona, Panellet de Plata
El Panellet de Plata, el segon millor de Catalunya, l’han guanyat Miquel Maza, del Forn Oller de Barcelona (Camp Arriassa, 70) i Carles Rovira, de la Fleca Rovira de Santa Agnès de Malanyanes. I el tercer, el Panellet de Bronze, se l’ha endut Adan Saez, de Xocosave de Riudoms. Aquests premis els organitza des de fa sis anys l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics, amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona.
