El millor pa de pagès català es fa a Barcelona. L’autor del pa premiat és Marc Casamitjana, de Montserrat Forners, al carrer de Los Castillejos, 366 (Baix Guinardó). Casamitjana és la quarta generació al capdavant del negoci i no és el primer premi que s’emporta. El 2022 també es va proclamar vencedor del concurs al millor pa de pagès català i el 2023 va guanyar el concurs a la millor coca de Sant Joan.

“Guanyar dues vegades seguides no havia passat mai i no pensava que ho aconseguiríem però estem molt contents! I els nostres clients també”. Casamitjana considera que participar-hi i guanyar en aquesta mena de concursos “ens serveis sobretot per guanyar notorietat i que la gent vingui al Baix Guinardó a conèixer el nostre producte”.

Nova recepta per a un pa guanyador

El pa amb què han guanyat aquesta edició és diferent al que van presentar el 2022. “Després de Sant Joan vam començar a treballar en una recepta amb farina de més proximitat, molla més suau, hidratada, agradable i protagonista”. Una recepta que ha convençut el jurat del premi que es va celebrar el 23 de novembre a Banyoles.

Casamitjana no fa tants anys que es dedica a l’ofici de forner. “Fa uns vuit anys que el pare, contagiat per la crisi de tot el comerç de proximitat al barri, es va plantejar de tancar. Aleshores jo, que venia del món de la gran empresa, vaig decidir agafar les regnes del negoci familiar”. Es va haver de formar i passar moltes hores a l’obrador “només hi anava per Sant Joan a ajudar els pares”.

“Un pa de bona digestió i que no infla la panxa”

El que ha vingut després ha estat esforç, innovació i una “aposta ferma per la qualitat de la nostra proposta alimentària. Som un obrador que treballa amb molt bones farines, coccions i a uns preus populars”. Diàriament qui s’apropa a Montserrat Forners rep del Marc “molta didàctica del pa saludable. Insisteixo en què s’ha de saber diferenciar entre un pa ràpid i un de lent amb fermentació llarga i gust de cereal”.

El resultat és “un pa que es digereix bé i no infla la panxa ni dona problemes de digestió. Em venen molts clients i em diuen que poden tornar a menjar pa gràcies a nosaltres”. Montserrat Forners està al carrer de Los Castillejos des de l’any 1947: “Mai com avui hi havia hagut uns ingredients i una tecnologia tan bona. Si ho ajuntem amb la filosofia dels avis ja tenim la fórmula”.

Comparteix a: