
Barcelona viu dies de calor intensa i una bona manera de suportar-la és buscant ombres, refrigeració i frescor, i res millor que els gelats per fer baixar la temperatura. No serà una disminució en graus, però sí en sensació i, sobretot, en sabors refrescants i cada vegada més originals que proposen les gelateries d’autor de la ciutat.
La ressaca de la revetlla de Sant Joan ha deixat dues propostes que ens remeten a les fogueres, però sobretot a les coques tradicionals. A DelaCrem (Muntaner, 59; Enric Granados, 15, i passeig de Sant Joan, 59), ens proposen la versió de crema gelada de la coca de Sant Joan. Però no només s’han atrevit amb la versió clàssica, sinó que han creat una versió de llardons només per tastar a DelaCrem Creativa. Des de la gelateria avisen que aquests sabors de juny estaran disponibles només durant aquest mes.

Aquest no és l’únic establiment que lliga la tradició i els aliments propis de la cultura catalana amb la creació de gelats nous. A la pastisseria Morreig (Verdi, 25), també han volgut fer la seva versió de la coca de Sant Joan clàssica. Enguany la pastisseria ha guanyat el premi a la millor coca de Sant Joan tradicional i, per això, han decidit afegir el gelat de coca de Sant Joan a la carta fins a finals de juliol.

La xocolata de Dubai que conquista paladars
No tot són sabors a tradició. Hi ha sabors nous que han entrat amb força en l’elaboració de dolços. La xocolata de Dubai, inspirada en les postres àrabs tradicionals, s’ha convertit en un fenomen arreu.
Cruixent per fora i cremós per dins. Així defineixen a La Campana (Princesa, 36) el gelat de xocolata de Dubai. Està elaborat amb cruixent de kataïfi, crema de xocolata, gelat de festucs, crema de festucs i festucs. Una explosió de sabors que evoquen a altres continents.

La volta al món pels sabors gelats
A L’Atelier Barcelona (Viladomat, 140), també s’inspiren en altres països i cultures. En la seva carta de gelats proposen un viatge ambiciós, la volta al món a través dels sabors en què exploren 12 gustos i 12 parades. Londres, la capital britànica, porta un sorbet de ruibabre. París es decanta per un cremós gelat de vainilla amb tocs de taronja, mantega i Grand Marnier, els sabors de la crep Suzette. Nova York aposta per la vainilla, la nou pecana, galeta i caramel salat. I a Bombai ens espera un sorbet de mango i cardamom.
El viatge continua i fem una parada a l’exòtic Bangkok amb un gelat de coco, llima i citronella. Seguim a Míkonos: iogurt grec, mel i fruita seca. A Siracusa un sorbet de llimona i alfàbrega. Ara, parada a Hong Kong amb un sorbet de litxi, gingebre i té verd. A Oaxaca, cascarilla especiada. A Dubai, un gelat de festuc, kataïfi i xocolata. Torí, amb la seva crema italiana de xocolata i avellanes que anomenen gianduja. I l’última parada del viatge sensorial és Ghana, amb un gelat de xocolata intens.

Els sabors del Líban, una aposta d’aromes florals
Continuem el recorregut per sabors d’altres cultures, en aquest cas la libanesa. Es tracta d’una nova proposta al carrer d’Enric Granados, 61, Azah. Aquesta gelateria manté l’essència tradicional dels gelats libanesos amb l’ús de màstic, una pasta de resina que es mastega i que és aromàtica i dona una textura més gomosa. La carta de sabors libanesos incorpora gelats de farigola, d’aigua de rosa amb espígol, til·la amb anís, gessamí amb alfàbrega i marialluïsa amb citronella. Tots amb festucs sobre la bola de gelat i, opcional, una mica de nata muntada.

Els gelats que evoquen records s’estenen
La gelateria Mamá Heladera (rambla del Poblenou, 44), conviu amb una de clàssica i centenària, l’horxateria El Tío Che. La neta de la família gelatera, Irene Iborra, ha agafat el llegat familiar per crear un nou concepte, una gelateria de records, entre els quals en destaca un inspirat en l’apagada del 28 d’abril. Des de l’establiment diuen que van elaborar el dolç per donar les gràcies: L’apagón és una abraçada en forma de gelat”. De crema d’avellana amb pistatxo, coronat amb trossets de pistatxo, avellana i xocolata negre cruixent, avisen que tot i estar a la carta s’esgota molts dies.

L’establiment a través d’aromes i sabors evoca moments únics. Una altra aposta de Mamá Heladera és el Mantecado del Yayo Alfonso, una recepta familiar que s’havia perdut i s’ha recuperat a la carta gelada. L’avi Alfonso feia un gelat de vainilla amb rovell d’ou, però el va deixar de fer perquè deia que li donava molta feina i la recepta es va perdre. Per recuperar aquell sabor van estar dos mesos fent proves i deixant-lo tastar als qui el coneixien. Expliquen que ho van aconseguir gràcies als records del barri.

També de records es nodreix Aurelien (plaça del Sol, 9). Aquesta gelateria d’autor s’inspira en el camí de Mamá Heladera amb la idea dels gelats neurogastronòmics, així anomenen l’evocació de records o sensacions a través de l’experiència gustativa. Per això, totes les propostes tenen lligada una història darrere. El gelat de formatge de cabra Rocamadour amb melmelada de figues és pel creador una combinació de records francesos i catalans de la infància. Una altra elaboració és el gelat blau, que es va crear per la terrassa El Cel del Sofitel Barcelona: el blau evoca el cel i el mar que es troben. Amb ingredients naturals i ecològics, l’espirulina, una microalga, li dona el color i està aromatitzat amb gessamí.
I un altre record, un sopar de Nadal on un amic li va cuinar un plat de cor de mozzarella i burrata amb remolatxa torrada al forn amb oli d’oliva. Del record a la creació gelada: gelat de straciatella de burrata amb infusió d’alfàbrega fresca amb trufes blanques fresques.

