
“Estem cansats de veure com es desprestigia el sector forner amb una competència deslleial i franquícies de dubtosa qualitat”. Gerard Gil és la quarta generació al capdavant del forn Gil i no es mossega la llengua quan es tracta de defensar la tradició, la qualitat i l’artesania, valors que aquesta família de forners fa més de 100 anys que defensa al barri del Clot, on actualment ja tenen tres botigues. El repte ara és que aquest missatge el volen difondre des del rovell de la Rambla, al Palau Moja.
“Vam decidir aventurar-nos però no amb l’objectiu de fer diners enredant els turistes amb una qualitat de producte baixa com si fóssim un McDonald’s. Reivindiquem la qualitat!”, explica a betevé Gerard Gil. El forn està estratègicament situat a la sortida de l’exposició immersiva que fa uns mesos el Departament de Cultura va inaugurar a la planta baixa del Palau Moja, una experiència que convida a descobrir el patrimoni cultural català amb recursos interactius i immersius.

Torrades de trinxat de la Cerdanya i de botifarra amb seques
“A l’exposició es parla de cuina i els visitants completen l’experiència al nostre forn degustant productes típics de la nostra gastronomia”. Durant tot l’any poden menjar-hi el xuixo de crema, la coca de recapte i els carquinyolis i, depenent del calendari, també hi ha aquelles especialitats que marquen les festes com ara els bunyols de quaresma, la coca de llardons, el tortell de Reis i els panellets.
Però els Gil van voler donar una volta més a la proposta i ara també ofereixen plats senzills muntats, com no podia ser d’una altra manera, al damunt d’una bona torrada del seu pa de massa mare. Ara mateix tenen 10 varietats, entre les quals torrades de trinxat de la Cerdanya, de mongetes amb botifarra, de calçots amb romesco, d’escalivada, de truita de patates i també opcions dolces com la d’oli, sal i xocolata. Les ofereixen tots els dies de 10 a 15 h.

“En un any important perquè Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia i tenint en compte que a la Rambla és on més turistes passen, volem que s’emportin una imatge real dels nostres plats típics”, insisteix Gil. Tota una declaració d’intencions i un repte majúscul en un espai on encara queda molta feina a fer perquè l’oferta de qualitat s’imposi a les opcions que no representen, en cap cas, l’excel·lència de la cuina catalana.

