vi, copa de vi

Sants és un territori en plena ebullició gastronòmica. La llista de bars i restaurants que volen dir-hi la seva no para d’augmentar. Arran de la pandèmia molts d’aquests negocis van decidir fer front comú per ajudar-se a superar els mesos de restriccions i va sorgir la DO Sants, un grup de restauradors de Sants i dels barris veïns que periòdicament organitzen activitats gastronòmiques per donar a conèixer les seves propostes. Ara, coincidint amb la celebració de Sant Martí, el dia en què, segons marca la tradició, es posa a la venda el vi novell o primer vi de la temporada, la DO Sants ha preparat la Setmana del Vi Novell.

De l’11 al 20 de novembre els participants oferiran vins catalans novells per donar-los a conèixer “i per donar suport a la pagesia”. Els bars i restaurants participants són els següents:

  • La Bodegueta de Sants
  • Vermut i Força al Canut
  • Bodega Montferry
  • Homo Sibaris
  • La Nova Farga
  • La Carota
  • La Bauxa
  • Petit Pau
  • Mucho Cielo y Mucho Mar
  • La Taverna Racó de Sants
  • El Celler del Nou Priorat
  • Terra d’Escudella
  • Sants es Crema
  • Entre Tablas
  • Revoltosa

A banda del vi novell la proposta és acompanyar-lo “amb un mos elaborat amb porc”. La tria d’aquest mos no és casual. Hi ha una dita sobre la festivitat de Sant Martí que diu: “Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”.

Una branca de pi a la porta per anunciar que hi ha vi novell

Cada 11 de novembre els cellers que tenen aquest vi més que jove espinjolen o obren la primera bota del vi acabat de fer. Segons els experts, aquesta és una tradició que es remunta a l’època dels romans, perquè aleshores no existien les tècniques actuals de conservació del vi. Les cases on hi havia aquest vi ho assenyalaven penjant una branca de pi a la porta.

A Catalunya aquesta tradició es va començar a recuperar a partir de l’any 2017. Un grup de cellers catalans que n’elaboraven van decidir unir esforços per recuperar i difondre aquest vi. Cinc anys després ja són 13 els cellers que formen part del col·lectiu. El vi novell no té cap mena de repòs. Tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat.

La tradició del Beaujolais Nouveau a França

Els promotors de la Setmana del Vi Novell aspiren a poder convertir el novell català en un fet tan arrelat com el Beaujolais Nouveau, l’equivalent d’aquest vi més que jove a França. Els promotors de la iniciativa expliquen que a França, un cop París es va fer seu el Beaujolais Nouveau, mai més es va dubtar de la qualitat d’aquest vi primerenc.