El Palau Robert acollirà aquest dissabte, 17 de novembre, la segona edició de la Festa del Vi Novell. Els assistents tindran accés lliure a una mostra en què descobrir i degustar el primer vi de la collita del 2018 de nou cellers catalans. Amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, els cellers participants s’han proposat recuperar i reivindicar la tradició d’embotellar i comercialitzar aquest vi de producció limitada, que es recomana consumir preferentment abans de tres mesos. Als pobles és una tradició molt arrelada però a les grans ciutats, com Barcelona, és un vi poc conegut pel gran públic.

Què és el vi novell

Cada 11 de novembre, per Sant Martí, els cellers catalans celebren l’arribada del primer vi de la collita després d’un any de feina dura. La festa consisteix a espinjolar o obrir la primera bota del vi acabat de fer, una tradició que, segons els experts, es remunta a l’època dels romans perquè no existien les tècniques actuals de conservació del vi. Les cases on hi havia vi llest per poder ser consumit ho assenyalaven penjant una branca de pi a la porta. Aquesta tradició s’ha mantingut fins avui ja que molts cellers, i fins i tot botigues especialitzades, continuen penjant la branca quan tenen vi novell.

Recuperar la tradició de la Festa del Vi Novell

“Ara som nou cellers però volem fer una crida que s’hi sumi més gent”, diu Rafel Pino, del Celler Masroig. “Que no sigui una cosa exòtica sinó habitual. En definitiva, que deixi de ser notícia i torni a ser una tradició”, afegeix. Els promotors de la Festa del Vi Novell aspiren a poder convertir el novell català en quelcom tan arrelat com el Beaujolais Nouveau, l’equivalent d’aquest vi més que jove a França. Els promotors de la iniciativa expliquen que a França, un cop París es va fer seu el Beaujolais Nouveau, mai més es va dubtar de la qualitat d’aquest vi primerenc. Per això el presenten a Barcelona: “Qualsevol dels que fem vi entenem l’alegria en acabar el primer vi al celler. El que volem es traslladar aquesta alegria a les taules de les cases, dels restaurants, que la gent de ciutat ho conegui i ho gaudeixi”, diu Jaume Martí, de la cooperativa Sant Josep Vins.

Els nou cellers participants en la Festa del Vi Novell amb els vins que presentaran

Vi novell: producte de temporada

El propòsit dels participants en la Fira del Vi Novell és emfatitzar aquest caràcter de “producte de temporada”. Per gaudir de les qualitats que li són pròpies el vi novell s’ha de consumir en els primers tres mesos després d’envasar-se. “Ara és quan té l’espurna, la fruita”, diu Martí. Aquest tast tan de la terra, tan natural el fa “perfecte per a tots els qui no han tastat mai cap vi”, segons Martí. “El record del raïm és molt evident, no sembla que s’estigui consumint una beguda alcohòlica”.

Alguns dels vins novells que es podran tastar en la Festa del Vi Novell al Palau Robert

La Festa del Vi Novell al Palau Robert

Els assistents a la Festa del Vi Novell als jardins del Palau Robert podran tastar tots els vins novells participants. L’entrada és lliure i cada degustació val 1 €. A banda, també hi haurà oferta gastronòmica. Els cellers participants són, a més a més del Masroig i la cooperativa Sant Josep Vins, el Celler Carles Andreu (Pira, la Conca de Barberà), el Celler Cooperatiu Espolla (Espolla, l’Alt Empordà), el Celler Cooperatiu la Granada (la Granada, l’Alt Penedès), Covides (Vilafranca del Penedès), Maset (la Granada, l’Alt Penedès), Portell Vins i Caves (Sarral, la Conca de Barberà), Sant Josep Vins (Bot, la Terra Alta) i Vins Petxina (Sarral, la Conca de Barberà). La fira obrirà d’11 del matí a vuit del vespre.