La celebració del vi novell és una tradició molt arrelada als pobles vitivinícoles. Un any més, aquesta festa també busca fer-se un lloc a la ciutat de Barcelona. El Palau Robert acull aquest dissabte, 30 de novembre, la Festa del Vi Novell amb la presentació dels primers vins de l’anyada 2024. Una possibilitat única de tastar les elaboracions de vuit cellers que han recuperat la tradició de presentar un vi novell.
Què és el vi novell?
El vi novell és el primer vi de la temporada. Un vi que els cellers catalans obren cada 11 de novembre, per Sant Martí. És una manera de celebrar la collita i la feina de tot un any. La festa consisteix a espinjolar o obrir la primera bota d’un vi acabat de fer. Una tradició que es remunta a l’època dels romans perquè no existien tècniques de conservació del vi. La presència del vi novell a les cases i cellers s’assenyala penjant una branca de pi a la porta.
On aquesta festa es viu amb una intensitat especial és a França. Aquest primer vi es coneix amb el nom de beaujolais nouveau, i a tot el país tothom en valora la qualitat. És el vi més que jove, s’ha de consumir en els tres primers mesos després d’envasar-se. És un vi amb molt gust de fruita, fresc, lleuger i amb un sabor del raïm molt present.
Els cellers participants
Els cellers que participaran en la vuitena edició de la festa són el Carles Andreu, el Vinícola de Sarral i el Vins Petxina, tots de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Maset, de la DO Penedès; i el Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. Per acompanyar els vins se serviran productes gastronòmics de la Formatgeria Sant Gil d’Albió, la formatgeria Betara i embotits de Bosch i Casals. L’entrada a la festa és lliure i un cop allà es poden adquirir els tiquets per fer les degustacions.