Jordi Devesa és el propietari de La Clote del Clot, al carrer del Clot, 49. El bar restaurant va obrir fa 10 anys amb el nom de La Clotenca. En una dècada, Devesa ha estat testimoni de la transformació del carrer del Clot i de tot el barri: “Abans, els caps de setmana al Clot no hi havia res obert. Compraves el pa el dissabte al migdia i el congelaves perquè fins dilluns no hi havia ni forns oberts”.

El restaurador explica que el carrer del Clot era especialment solitari, però que tot va canviar quan el Ferran Sopena, mort prematurament el 29 de desembre del 2022, va entrar a treballar a la històrica bodega familiar, la Bodega Sopena. “Al cap de sis mesos jo vaig agafar el local de La Clotenca i, de seguida, hi va haver molt bona sintonia. Els clients agafaven els vermuts de la Sopena i se’ls venien a prendre aquí mentre menjaven una pizza i a l’inrevés!”. Després d’ells van venir altres propostes: “Va obrir el vietnamita, el tailandès, L’Olivera… Una restauració molt variada i de qualitat. Tots ens respectem molt”.

La Clote del Clot celebra 10 anys amb una renovació de la carta de dalt a baix. Han comptat amb l’assessorament de Jordi Bernús, del local d’entrepans Sants es Crema, que va tancar definitivament el març passat. Exemples d’aquesta renovació són la sardina anxovada amb maionesa d’all negre i iogurt; el cap i tripa amb inspiració japonesa, el fricandó d’estil indonesi amb espècies, llet de coco i llima, i l’amanida russa amb maionesa de ceps. També hi ha pizzes com la de birria mexicana o la de vermut! Sense oblidar els entrepans vegetarians: “Seguim amb molta força amb el veganisme”.

“Els clients ens diuen que fem el millor curri de la ciutat”

Una altra de les propostes gastronòmiques plenament consolidades al barri és el restaurant Khao Thai, de Poemsuk Phokum, a la plaça del Mercat, 15. “Els clients ens diuen que fem el millor curri de la ciutat”, assegura Phokum. Els plats que tenen més sortida són el pad thai, l’ànec al curri i l’ànec amb salsa de tamarinde. Entre setmana ofereixen un menú de migdia de 12,90 €. Phokum fa 27 anys que viu a Barcelona i ha treballat en diversos restaurants tailandesos, a la cuina de l’Hotel Mandarin Oriental i a Los Angeles.

“Al barri falten cases de menjar i per això hem obert Casa Pepi”

Una de les novetats més recents al Clot és Casa Pepi, de Josep Maria Ferraz, al carrer de la Sèquia Comtal, 7. És del mateix grup gastronòmic que Bar Pimentel, Culkin, V de Vermut i Piel de Gallina. “El Clot és un barri que ara està molt emergent. Vam decidir apostar per la cuina d’abans, perquè cada cop costa més de trobar a Barcelona”. Mandonguilles amb ceps, una bomba de la Barceloneta —d’on és filla la mare del Josep Maria— i calamar a la romana però amb cúrcuma són algunes de les propostes de la carta que han dissenyat Ferraz i els xefs Maikol Andrés Roman i Víctor Serrano: “Jo hi aporto les receptes antigues i ells, un toc i tècniques modernes”.

“Un sard i un romà junts que fem pasta fresca cada dia”

Fora del nucli antic del Clot també hi ha propostes acabades d’arribar. A l’abril, al carrer del Consell de Cent, 621, va obrir portes el restaurant La Fame. Al capdavant hi ha el Gabriele Munari, de Roma, i el Federico Perroti, de Sardenya. Asseguren que venen a omplir un buit al barri: “Hi ha moltes pizzeries però ningú que faci pasta fresca com nosaltres. Molts napolitans, però no s’havia vist un romà i un sard junts”.

Entre setmana fan un menú per 13,50 € amb focaccia, primer i segon plat, postres i beguda. “Cuinem la pasta seguint la recepta de les nostres àvies”. Estan molt contents d’haver escollit el Clot: “Tenim a tocar el Parc de les Glòries. De ser una plaça lletja ara s’ha convertit en el Central Park de Barcelona!”.

Comparteix a: