
De la Xina als EUA i passant per Barcelona per descobrir 24 mercats de 12 països diferents. Aquesta és la proposta del llibre il·lustrat infantil Un viaje por el mundo en 24 mercados, publicat per l’editorial barcelonina Duomo Ediciones. A través de dibuixos plens de detalls, l’obra descobreix als infants els mercats, com a escenaris on es reflecteix la vida, els costums, la cultura, la gastronomia i colors, sabors i aromes propis de cada coordenada del món.
Escrit per María Bakhareva, autora de diverses guies de viatge, i il·lustrat per Anna Desnitskaya, ha estat reconegut amb el Premi Sorcières com a millor llibre de coneixements de l’any i el Premi Luchs del diari alemany Die Zeit. Les autores han volgut jugar amb els més petits amagant personatges entre les parades de fruites i verdures, les carnisseries o entre el peix fresc. A banda, també recull receptes típiques del rebost de cada país per posar en pràctica des dels fogons de casa.
Els carrets de la compra, la truita de patates i la Boqueria
La volta al món il·lustrada fa parada a l’estat espanyol, on destaquen com a aliments més populars l’albergínia, el carbassó, els ous, les carxofes, l’all, l’oli d’oliva, les patates, l’arròs, la carn de porc, el pollastre, els cigrons, la mongeta verda, el peix i el marisc. No només apunta els ingredients tradicionals, sinó que també ressalta altres elements vinculats a la nostra gastronomia, com els carrets de la compra. Un estri que sorprèn l’autora fins al punt que escriu: “Són tan populars que els supermercats tenen una zona reservada per aparcar-los”.
El llibre detalla que hi ha diferents llengües a l’estat i apunta algunes expressions per saludar i agrair. La il·lustració reflecteix una carnisseria on es ven xoriç ibèric, fuet extra i llonganissa de pebre. Pel que fa a la recepta, proposen la truita de patates amb ceba i expliquen tots els passos a seguir.

El capítol dedicat a Espanya arriba fins a la Rambla i s’atura a la Boqueria, un dels mercats més visitats del món. “Quan jo era petita no hi havia tants turistes”, comenten dues veïnes del barri a les pàgines del llibre. L’autora no ha arribat a temps d’incloure el trasllat del mític Pinotxo al mercat de Sant Antoni i encara el recomana com una parada indispensable de la Boqueria. El que sí que assenyala és l’oferta creixent de sucs de fruites.

A la recerca d’ingredients i personatges
El llibre proposa jocs amagats entre les pàgines per fer participar els més petits de la gastronomia i que aprenguin els ingredients i els aliments propis de diferents regions. En el cas de la Boqueria, la proposta és buscar els ingredients per elaborar una truita de patates i trobar un personatge anomenat Pau que ens han presentat a la pàgina anterior.

L’objectiu de les il·lustracions és traslladar el lector a la cultura culinària d’Israel, Xile, Tailàndia, Espanya, França, Estats Units, Etiòpia, Rússia, Xina, Hongria, Marroc i Regne Unit. A través de la lectura, descobrim que hi ha un mercat xilè amb vistes al mar i des d’on es poden observar els lleons marins.

També explica que podem prendre una beguda en un cotxe antic al mercat de Budapest o gaudir de l’arquitectura del Borouh Market a Londres, i aprendre a dir sense picant en tailandès o cuinar el plat d’Etiòpia doro wat.

Un recorregut per cultures i tradicions, les àgores on es reuneixen veïns i visitants, es menja, es xerra, es busquen aliments i es pregunten receptes, es guareix la història dels plats propis i es descobreixen nous sabors i aromes. Tot això ha quedat plasmat en un llibre de tapa dura que recull aquesta essència del mercat, però amb tot allò que el fa únic a cada racó del món.