El barri de les Corts estrena una cervesa artesana pròpia. Es diu Cortsenca i està inspirada en la història de la masia de Cal Noi Flores, una de les masies desaparegudes del barri. Segons la història popular, a finals del segle XIX aquesta casa pairal servia de punt d’operacions per a un grup de falsificadors de moneda.

La cervesa l’ha elaborada la cerveseria artesana R115 situada al barri veí de Sants-Badal i es començarà a vendre aquesta setmana, durant la Festa Major de les Corts.

És la primera vegada que les dues entitats culturals del barri, la Vella Cortsenca i la Barriada Cortsenca, engeguen un projecte comú. La idea va sorgir aquest estiu quan el llibre ‘Masies de les Corts’ els va servir d’inspiració. “Som aficionats a la cervesa artesana i a la història del nostre barri i ens va semblar que vincular les dues coses era original”, explica Miquel Hernández, impulsor de la plataforma digital de memòria històrica La Vella Cortsenca.

Volem preservar la memòria històrica i la cervesa artesana és un bon vehicle
Andreu Gisbert, Barriada Cortsenca

Una cervesa artesana inspirada en una història de falsificadors

El punt de partida per elaborar aquesta cervesa ha estat la història policíaca que es va viure a la masia de Cal Noi Flores entre el 1885 i 1888. En aquesta casa de pedra i teula s’hi feia moneda falsa. Els delinqüents falsificaven les monedes en un amagatall situat a dins d’un pou tapat per un paller. Com a sistema de ventilació, feien servir un tub cobert per una olla, que alhora impedia que entrés aigua de pluja dins del pou. Fins que la policia va descobrir el que passava a la masia i va empresonar els masovers i també els falsificadors. 

Aquesta història ha servit d’inspiració per definir l’estil i l’aroma de la Cortsenca. “És una excusa per donar-li un caràcter a aquell tipus de cervesa, lligant-la amb una masia concreta de les Corts”, ha explicat Miquel Hernández, de la Vella Cortsenca. Els impulsors tenen l’objectiu de crear més cerveses a partir de les històries populars de la resta de cases pairals del barri.

Una cervesa de les Corts, però fabricada a Sants-Badal

La Cortsenca s’ha elaborat a la fàbrica de cervesa artesana R115 situada al barri de Sants-Badal. De moment se n’han produït 150 litres, que després de fermentar durant algunes setmanes, estan madurant a 18 graus en un dels tancs de la microcerveseria.

És una ‘pale ale’, rossa, molt suau i poc amarga, molt adient per a la tardor
Xavier Tortosa, cerveseria R115

La Cortsenca es vendrà sense filtrar ni pasteuritzar i està previst embotellar-ne unes 270 unitats aquesta mateixa setmana. Les ampolles duran unes etiquetes dissenyades per les entitats impulsores del projecte, que inclouran un codi QR que enllaçarà amb un web, en què les entitats impulsores han bolcat tota la informació del projecte.

La primera tirada de la Cortsenca es podrà trobar als comerços, bars i restaurants de les Corts a partir d’aquest divendres.