Els excessos del Nadal no només es fan durant els àpats assenyalats. Segons la nutricionista i professora de la UOC Diana Díaz, perdem el control de l’alimentació durant l’època nadalenca. “No estem parlant del 24 a la nit, del 25 al migdia o del 26, sinó que ja que hi som, el 27 seguim menjant malament, seguim sense moure’ns”, explica. A més, per festes s’incrementa de forma excessiva la quantitat d’alcohol que es beu.

Tots aquests comportaments porten inequívocament a guanyar pes. I passat el dia de Reis, algunes persones volen recuperar la forma ràpidament amb la tornada a la rutina. “Volem solucions ràpides, la dieta de la pinya i els batuts depuratius, que realment són molt poc recomanables”, afirma Díaz. Amb aquestes dietes se simplifica tot plegat com una “suma i resta de calories”. A més, les restriccions en la quantitat d’aliments no poden mantenir-se durant gaire temps.

Dieta mediterrània i exercici físic

La resposta més saludable es troba, en canvi, en les dietes qualitatives. “La dieta mediterrània o la dieta DASH, que és molt semblant a un patró mediterrani, dietes vegetarianes i veganes també estan agafant molta força i ja tenim molts resultats importants”, diu la nutricionista. Es tracta de basar l’alimentació en llegums, hortalisses i proteïnes saludables com les d’origen vegetal o bé el peix.

A banda de tenir en compte els tipus d’aliments, cal recuperar l’esport. “L’exercici és bàsic i fonamental, ens hem de moure, caminar, posar-nos una meta, per exemple 10.000 passos al dia, és una cosa molt fàcil i molta gent podria arribar a fer-ho en el dia a dia”, proposa la professora de la UOC. També és fonamental reduir l’estrès i respectar les hores de son per mantenir un estil de vida saludable.