croqueta nomo

Si hi ha una elaboració que trobem a pràcticament totes les cartes dels bars i restaurants és la croqueta. Aquest dijous, 16 de gener, és el Dia Internacional de la Croqueta i potser és un bon moment per saber quin és el seu origen i on es poden degustar algunes de les millors croquetes de Barcelona.

La croqueta, un plat d’origen francès

L’origen de la croqueta és francès. De fet el nom deriva del verb francès croquer, que significa ‘cruixir’. La primera referència escrita a aquest plat es troba al receptari Le cuisiner royal et bourgeois, de François Massialot, un cuiner a diverses corts de França a finals del segle XVII i principis del XVIII. Al llibre parla en diverses ocasions de les croquetes i detalla, per exemple, que poden ser de la mida d’un ou o d’una nou i que poden fer-se servir com a entrants o com a guarniment i que tenen un farcit delicat.

L’arribada de la croqueta a la península

En aquell moment encara no portaven beixamel. L’encarregat d’introduir-hi aquest ingredient va ser el cuiner Antonin Carême, un dels primers exponents de l’alta cuina francesa. Va preparar un sopar per al rei regent del Regne Unit Jordi IV i l’arxiduc Nicolàs I de Rússia i va servir croquetes a la royale farcides de beixamel i arrebossades amb pa ratllat.

El salt a la península va ser el segle XIX. El 1830 trobem una recepta al Manual de la criada econòmica i de les mares de famílies que volen ensenyar a les filles el necessari per governar casa seva. És, però, una recepta de croquetes dolces fetes amb arròs, sucre i arrebossades. La resta de la història de les croquetes s’ha escrit a cada casa de menjars i a cada cuina on s’ha anat adaptant als gustos de cada època i paladar.

Algunes de les croquetes que pots trobar a Barcelona

Avui a Barcelona en podem degustar a cada cantonada però hem volgut facilitar-vos la tria amb una petita selecció. Hi ha opcions amb farcits tradicionals i altres més trencadores com la que ens proposa la nova casa de menjars Casa Pepi: una croqueta de carn salada i fumada, una de formatge i ceba caramel·litzada o la de pollastre de corral i gambó. Totes tenen un preu de 2 € la unitat.

La croqueta del restaurant Batea

Innovadora és també la croqueta de bacallà amb xoriço gallec que ofereixen al Batea, a l’Hotel Avenida Palace, i la dels restaurants Nomo, on Naoyuki Haginoya presenta la sukiyaki croquette: una croqueta de cua de bou cuinada a l’estil sukiyaki, un estofat tradicional japonès, i que ve arrebossada amb panko. El preu de cada unitat és de 2,90 €.

Opcions clàssiques que no fallen mai

A banda d’aquestes opcions segur que tots els barcelonins a pocs metres de casa tenen un bar o restaurant de confiança on saben que podran degustar la millor croqueta. Hi ha clàssics com la croqueta de La Bodegueta de Sant Andreu. De fet a la porta ens recorden que allà el dia de la croqueta és cada dia. Fa uns mesos la seva proposta gastronòmica va ser mereixedora d’un Premi Barcelona Restauració.

També són clàssiques les opcions de la Bodega Sepúlveda, amb croquetes de rostit, de ceps o de xipirons i les del Vivanda al carrer de Major de Sarrià, un clàssic al barri que tampoc falla mai. A Sant Antoni molts veïns elogien les croquetes de Cal Soci, Casa Dorita i el Bar Borrell. A Vallcarca recomanem les croquetes de La Dolors Bar, a Horta-Guinardó Guinardó, no et pots perdre les del Zorita i al Gòtic en trobaràs de molt bones a La Palma de Bellafila.

A l’inaugurat recentment Can Bo, al Grand Hotel Central de la via Laietana, 30, la croqueta és de pollastre a la catalana. I a la terrassa del Grand Hyatt Barcelona, al restaurant Maymanta presenten una croqueta limeña feta a base de pularda i acompanyada d’un cremós de parmesà, xili groc i cendra de ceba. El preu per dues unitats de croqueta és 12 €.

La croqueta del restaurant Arume

A l’Arume, al carrer de Botella, 11, sorprenen amb unes croquetes d’autor de botifarra amb emulsió de chipotle. I també hi ha opcions sense gluten i veganes com les croquetes sense lactosa de Pötstot: hi ha les de amb “formatge” tipus camembert, remolatxa i nous caramel·litzades, les de ceps i trufa negra i les d’espinacs a la catalana. Totes arrebossades amb panko de pèsol. Al restaurant Viana, al carrer del Vidre, 7, t’esperen amb croquetes casolanes de pop i calamars en la seva tinta.

Comparteix a: