Escolta aquesta notícia

Fa 50 anys que la parada Bolets Petràs, a la Boqueria, és el millor lloc on anar a caçar bolets. Aquest espai icònic del mercat carregat de piles d’aquest aliment tan popular en la gastronomia catalana ha decidit abaixar la persiana de manera temporal. Tot i això, l’activitat es mantindrà en un magatzem per seguir servint a la restauració, el principal client. Xavier Petràs explica que les comades per als restaurants no es poden servir des del mercat, ja que actualment n’estan atenent més de 100 al dia: “Hi ha hagut dies de 170 comandes des del mercat i no és viable”.

La parada tanca entre mig any o més per reobrir amb tots els permisos i amb un concepte nou: “No obrirem amb les mateixes piles de bolets”, assenyala Petràs. Diu que no està content amb aquesta decisió, però creu que la parada s’havia convertit com en un museu i considera que aquesta oferta no té sentit actualment al centre de Barcelona. “Jo m’enduia només les fotos, venien els turistes a tocar i no compraven res, anaven als fregits”, diu Petràs.

Un concepte més modern pensat pel client turista

Per això, han decidit desplaçar el negoci per poder atendre l’hostaleria i fer més gran el negoci. Pel que fa a la Boqueria, mantindran la parada familiar i vendran el mateix en petit comitè. L’espai tindrà un concepte més modern amb més terrines i vitrines i altres productes que s’adaptin millor al públic actual de la Boqueria: “El turista vol degustació i producte sec”.

Ara, la parada 867 del mercat més visitat i més antic de Barcelona està a mig gas, segueixen preparant comandes per fer repartiments però ja no venen a particulars: “Ja no hi ha producte”.

Cal Neguit, una parada centenària, a la corda fluixa

Una altra parada que està a la corda fluixa a la Boqueria és Cal Neguit. A punt de celebrar els 150 anys al mercat, aquest lloc de fruites i verdures que porten dels seus camps al Baix Llobregat, no hi veuen gaire futur. Pere Ferré explica que abans de la pandèmia de la covid tenien la decisió de tancar presa, però la crisi els va portar molta feina entre el veïnat: “Vam treballar el que no havíem fet mai”. Aquesta situació els va fer continuar. Però la situació, diu Ferré, ha canviat, i fa un parell d’anys que “tot comença a decaure”.

“El 2027 celebrem 150 anys de la parada i ara ja hi vull arribar”, assenyala la data Ferré. Tot i això, diu que no sap què passarà després: “Estic esperant que arribi el moment en què no et puguis guanyar la vida aquí. No sé fins quan durarem”. Diu que es necessiten més parades de fruites i verdures com la seva a la Boqueria, perquè, si no, afirma: “El dia que només hi quedi jo no vindrà la gent”.

El turisme de fotos i els comiats de solters apunta que no hi ajuden, però creu que també s’està perdent el turisme familiar, que sí que era una bona clientela per a Cal Neguit. De moment, les comandes, sobretot a domicili, i a la restauració funcionen i Ferré espera complir la promesa als seus pares i bufar 150 espelmes al Mercat de la Boqueria.