Barcelona és el nom del joc de taula pensat per a públic expert que convida els participants a posar-se a la pell dels constructors barcelonins del segle XIX i aixecar els edificis del barri que estava naixent a la ciutat, l’Eixample. El seu creador, Dani García, ha ideat diversos taulells perquè els jugadors edifiquin els carrers encara sense urbanitzar de la perifèria de la ciutat emmurallada.

L’objectiu del joc és alçar els edificis on viuran els ciutadans que volen deixar el nucli antic, contingut dins les muralles que s’acaben d’enderrocar. “En el procés també construiràs carrers, crearàs línies de tramvia i construiràs serveis públics”, explica el creador del joc.

La presència del modernisme en el nou barri barceloní també hi té una presència destacada i, al llarg de la partida, els jugadors podran fer realitat els somnis d’Ildefons Cerdà sobre el taulell o bé desafiar-lo. Així, en dissenyar la seva pròpia estratègia hauran d’escollir entre seguir les directrius de Cerdà o apostar per construir seguint el corrent modernista, en auge en l’època en què s’emmarca el joc.

Aprendre jugant

En les instruccions, a més, s’aporta informació sobre el context històric en què es va dissenyar el pla Cerdà i construir l’Eixample perquè els jugadors, si ho volen, puguin aprendre i donar més sentit a les accions del joc. “Em va semblar que és un tema que podia interessar a fora”, comenta també el creador del joc.

Barcelona es publicarà de manera gairebé simultània a diversos països del món: es preveu que surti a l’agost al mercat nord-americà i a la tardor a l’europeu. A més, abans d’acabar l’any també es podrà comprar traduït al català i al castellà al mercat espanyol.