Escolta aquesta notícia

El Bar Casi de Gràcia (Massens, 74), continua sent garantia de gastronomia catalana enmig d’una zona on, per la proximitat del Park Güell, prolifera la sangria i la paella. Els artífexs d’aquesta gesta són els membres de la família Cañas-Prat: els dos germans de 21 i 22 anys (Martí i Esteve) i la seva mare, l’Elisabet Prat.

Quan el fill del propietari anterior (Casimiro Montes) va abaixar la persiana, ells van apostar per quedar-se amb el negoci, “no volíem que es perdés”. Curosos de garantir la continuïtat de les receptes van estar visitant els propietaris durant un temps per aprendre’n tots els secrets.

L’esmorzar de forquilla: guisats a primera hora

Expliquen que cada dia fan uns 100 menús de migdia i es troben amb dos torns diferenciats: un primer, en què van els turistes que tornen de visitar l’obra de Gaudí, i un segon amb treballadors i veïns que dinen més tard. I sense oblidar que a primera hora és el torn de la capipota, la galta i les truites, amb els esmorzars de forquilla.

Els Cañas alerten que aquest tipus d’àpats s’estan perdent: “És difícil trobar locals oberts d’hora i que facin guisats i amb cura” i, sentencien, que no hi renunciaran: “No farem cap tipus de brunch ni paella”.

“Es van perdent aquests locals familiars amb receptes de tota la vida i això és el que feia el Casi i el que volem mantenir”, diu l’Esteve. La mare, l’Elisabet, diu que tot i mantenir el llegat, els fills volen innovar i és ella la que posa el fre i aposta pel bar familiar: “Jo soc molta casolana, vull fer cuina del barri, fem el que a mi m’agrada menjar”.

El local ha cuinat menjar casolà des del 1978 i ara el menú va rotant: sardines amb all i julivert, secret, mandonguilles amb sípia i la joia de la corona que cada dia s’esgota, la crema cremada. “No et servirem un plat que a nosaltres no ens agradi”, recorda el Martí.

“Volem que mengin plats tradicionals com els de casa”

La benvinguda al bar ens la dona l’Esteve. Als turistes els explica qui són i avisa que al Casi no hi ha sangria. A canvi, els proposa un tinto de verano i que s’atreveixin a provar la cuina tradicional catalana. Als veïns els pregunta pel seu dia i ja coneix les seves preferències.

L’Esteve diu que tot són receptes catalanes i producte fresc amb la idea “que mengin plats tradicionals com els de casa“. De fet, el Martí fa memòria i assegura que “no hem menjat mai unes croquetes congelades a casa”. El menú del Casi surt per 15,90 euros: “Ens agrada que tothom pugui menjar a un preu raonable”, defensa l’Elisabet.