El 2011 va obrir portes, a la cantonada del carrer del Parlament i del passatge de Pere Calders, al bar Calders. Un local que va aprofitar les quatre parets de l’antic bar Paloma per convertir-se, setmana rere setmana, en un punt de trobada i reunió social a Sant Antoni.

10 anys després, molts dels clients podrien no recordar què ha donat de sí aquesta dècada, però per posar-ho més fàcil el bar Calders ha editat un fanzine, un format de revista molt popular en els anys 60 i 70 del segle XX pel seu disseny i il·lustracions.

La publicació conté textos i curiositats elaborats per algunes dels molts clients assidus al Calders, acompanyats de les fotografies de Maria Dias i sota el disseny de Rocío Hidalgo. 48 pàgines en què es repassen algunes de les petites històries que s’han viscut en aquest bar i que, contextualitzades, expliquen la història en majúscula de la segona dècada del segle XXI.

El soci del bar Calders, Marc Lamarca, concreta, a tall d’exemple, que “quan nosaltres vam obrir el bar no existia Tinder” i, segons recalca, aquesta aplicació mòbil “és tot un món perquè aporta molta clientela i aporta moltes històries, pel fet de suposar un canvi en el model de relacions”, viscudes, entre d’altres, a l’establiment.

Festa d’aniversari “en diferit”

“Som gent que ens reunim als bars, on hi passen coses”, assegura Lamarca, i per això, en dues de les pàgines del fanzine -és a la venda per 7,5 euros- s’hi regalen vals per a consumicions valorades en 25 euros.

Una invitació per assistir a la “festa d’aniversari en diferit”, que segons recorda un dels socis del local, és necessària “malgrat tot aquest temps que hem estat tancats per les circumstàncies en què estem”.