L’Institut Municipal del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme la restauració dels Jardins de Carles Soler, coneguts també com el Capritx de Montbau. Es tracta d’una obra escultòrica feta amb milers de pedres situada en un talús al llarg de 100 metres, al carrer de Vayreda. Soler, bomber de professió, va començar l’obra el 1993, coincidint amb la seva jubilació, i s’hi va dedicar durant gairebé 10 anys.

Molts veïns encara recorden el personatge, que es passava moltes hores donant forma a les seves figures d’estil gaudinià. Cristian Parusel, veí del barri, explica que “vivia al mateix carrer i va començar de mica en mica, a la gent li va agradar i ho va anar ampliant. Fins i tot té una placa commemorativa“. El jardí en miniatura juga amb les sinuositats del terreny i està compost per diferents tipus de minerals com l’antracita, la pissarra o el guix, procedents de diversos indrets de la geografia espanyola.

Segona restauració en 10 anys

Els treballs de restauració han durat gairebé un any i han consistit a consolidar els murets de pedra, reparar les escultures i plantar noves espècies a les jardineres. També s’ha protegit el talús de terra amb malles metàl·liques per evitar despreniments, que més endavant quedaran cobertes per heures. Francesc Brunet, que fa molts anys que viu al barri, afirma que “estem molt contents que ho hagin arreglat ja que queia per tots costats i ara ha quedat molt bonic”.

L’any 2011, l’Ajuntament de Barcelona ja va restaurar el conjunt per primera vegada. En aquella intervenció es van restituir parts que havien estat malmeses i s’hi van afegir algunes plantes.