L’escena gastronòmica del Poblenou s’ha omplert de novetats. En pocs mesos han obert restaurants com Casa Güell, Bajarí i Achaar, restaurant indi dels germans Mani i Magid Alam, que també acaben d’engegar el Fiffty Fiffty. I una bona oportunitat per descobrir aquestes propostes és aprofitar que del 7 al 9 de febrer el barri acollirà el festival Llum BCN.
L’antic Koh ara és Bajarí
Al carrer de Pujades, 133, on abans hi havia el restaurant de cuina asiàtica Koh, ara hi ha el Bajarí. El propietari és el mateix, Quique del Olmo, que al setembre va decidir reorientar el negoci i adaptar la proposta “a les necessitats i demandes dels veïns de tota la vida amb una carta més econòmica”. Bajarí, que significa “Barcelona” en llengua romaní, vol ser un cant a la fusió de les cuines de la Mediterrània: “Hi trobareu receptes libaneses, italianes, franceses i i també espanyoles”, explica.
Es confessa un admirador del poble gitano: “De la seva capacitat de sobreviure com a poble nòmada que ha begut de totes les cultures i les ha transportat d’una banda a una altra afavorint aquesta fusió”. El plat de pita amb rovellons i la polenta amb salsa tzatziki són dos exemples d’aquesta voluntat de fusionar cuines. Habitualment només obre en horari de matí i migdia però, coincidint amb el Llum BCN, han decidit que aquell de cap de setmana també serviran sopars a partir de les 20 h.

Les “bogeries” del xef Lloberol, a Casa Güell
I no gaire lluny del Bajarí, al carrer de Castella, 1, hi ha Casa Güell, la casa de menjars del xef Jordi Lloberol i el seu soci Marc Serracanta. Lloberol es descriu com un apassionat de la cuina. Ha treballat al Cangrejo Loco, el Botafumeiro, l’Hotel Arts i el Via Venetto. Però fa vuit mesos va decidir engegar un negoci propi: “Un restaurant de producte, proximitat i sofregits, d’arrel 100 % catalana”. Cap i pota, fricandó i mandonguilles amb sèpia són alguns dels plats que cuina.
Cada setmana, a banda dels plats de la carta, dissenya el que anomena “les 15 bogeries del xef”. Els dimarts, quan tot l’equip descansa, ell es tanca a la cuina i dona forma a bogeries que li inspiren els productes de temporada que compra al mercat. Assegura que la resposta del barri ha estat molt bona: “Tenen molta cultura gastronòmica. Em diuen que els agraden molt les croquetes i el flam!”.

Novetats gastronòmiques dels germans Mani i Magid Alam
La ruta gastronòmica pel Poblenou encara té més novetats. I totes dues amb el mateix segell, el dels germans Mani i Magid Alam, propietaris també de Fish And Chips, Antonia’s Burger, Baby Jalebi i Bien Kebab. Al Poblenou, al carrer de Pere IV, 89, tenen la taberna índia Achaar amb platets d’autèntica cuina índia majoritàriament de base vegetal i vegetals en conserva casolans que mariden amb una acurada carta de vins naturals i ecològics.
I fa un parell de setmanes al carrer de Badajoz, 65, van estrenar Fiffty Fiffty, un local amb l’estètica d’un típic diner americà. Taules senzilles de fusta, cadires metàl·liques, el pot de tovallons de paper, les salses damunt la taula i una carta en què, contràriament al que podríem pensar, no només hi ha hamburgueses i patates fregides.

També hi trobem propostes de fusió com les croquetes de kebab, les braves de pop, tomàquets verds fregits, tacos de peix fregit al vodka o de gambes i un entrepà de calamars, entre altres exquisideses. El preu més alt és el de les braves de pop a 16 euros. I, pel que fa a la beguda, tenen també una extensa carta de vins naturals.
