El paper de les dones a Qatar s’ha posat a debat durant els últims mesos i, especialment, abans que comences el Mundial. Expliquem quin és amb la periodista Txell Esteve, en una nova secció del ‘btv esports en femení’. També analitzem quin és el rol i el protagonisme durant el Mundial, des de la cerimònia d’inauguració fins a les àrbitres que, per primer cop, xiularan en una Copa del Món.

Les dones a Qatar

Aquestes són algunes de les vulneracions de drets que pateixen les dones a Qatar:

  • Només el 24,1 % de la població són dones (3 de cada 4 habitants de Qatar són homes).
  • Les dones viuen sota la tutela masculina i no tenen capacitat de decisió en grans temes vitals.
  • Beure alcohol o cometre adulteri es castiga amb condemnes com lapidacions o flagel·lacions.
  • Una violació d’una dona es considera adulteri i es castiga amb pena de presó i 100 cops de fuet.
  • No poden tenir la guarda potestat dels seus fills en cas de divorci, per molt que en tinguin la custodia legal.
  • Dels 2,6 milions de persones de Qatar només 300.000 són qatarians. La resta són estrangers que hi estan treballant.
  • Només tenen drets complets els homes heterosexuals.
  • Mentre dones estrangeres gaudiran del país, les qatarianes pateixen d’un sistema de tutela masculí que els controla la vida.
  • Si ets dona i feminista i goses tenir una opinió política o social que faci palesa les desigualtats, segurament seràs arrestada, et faran desaparèixer o t’encarceraran.
  • Les dones tenen accés al mercat laboral i estudis, però estan sotmeses a la guarda masculina per prendre decisions com: casar-se, estudiar, accedir a una feina, viatjar a l’estranger, o accedir a salut reproductiva.
Pierre-Stéphane Fort, director de ‘Qatargate’: “Treballadors m’han dit que voldrien suïcidar-se”
El realitzador francès denuncia les condicions de vida pèssimes a Qatar dels treballadors migrants actuals

Les dones durant el Mundial

La participació de les dones en el Mundial ha estat mínima. Només una dona va tenir un paper destacat en la cerimònia. És la cantant Dana Al-fardan, que va haver d’actuar amb vel i la cara coberta.

Curiosament, però, el de Qatar és el Mundial on, per primer cop, hi arbitraran partits dones. Segons la periodista Txell Esteve, per molts és un gest que té un objectiu molt clar: blanquejar tant com es pugui la imatge de la competició i de la pròpia FIFA, però el cert és que sis dones àrbitres estan presents en aquest mundial. És la primera vegada que hi haurà dones arbitrant aquesta competició masculina i sigui un blanquejament o no, és important veure com les dones assumeixen també l’arbitratge (masculí i minoritari).
Hi ha tres col·legiades escollides per la FIFA: 
La francesa Stephanie Frappart, la ruandesa Salima Mukasanga i la japonesa Yoshimi Yamashita; a més de les tres assistents: la brasilera Neuza Back, la mexicana Karen Díaz Medina i la nord-americana Katrin Nesbitt.