Els videojocs serveixen per entretenir, per emocionar, de vegades per ensenyar… però també poden servir per ajudar a millorar la salut, concretament en la recuperació. Parlem d’algunes aplicacions terapèutiques dels videojocs amb el nostre expert Roc Massaguer, Outconsumer. Cal especificar que no són jocs o aplicacions que serveixin per curar les malalties i que en cap cas substitueixen les pautes mèdiques fetes per professionals.

Videojocs i malalties

 • Combatre el càncer: el projecte Re-Emission és senzill i divertit. Es tracta d’un joc en què vas eliminant cèl·lules cancerígenes i s’ha demostrat que reforça la confiança en el propi tractament i, a més, distreu dels efectes de la quimioteràpia.

 

 • Recuperar-se d’un ictus: amb un dofí com a protagonista es busca recuperar els reflexos després d’un accident vascular amb el joc Bandit’s Shark Showdown. Hi ha una versió amb un braç robòtic per recuperar la mobilitat de les extremitats afectades.
 • Superar cremades greus: El joc Snow White està pensat per distreure el pacient a través de la realitat virtual mentre rep cures per cremades greus. A més de distreure, com que és un joc que consisteix a recuperar neu, ajuda a oblidar la sensació de calor.
 • Preveure l’Alzheimer: El joc de mòbil Sea Hero Quest que consisteix a orientar-te en el mar dirigint un vaixell potser no cura a ningú, però s’ha fet servir per recopilar dades per a la detecció precoç de l’Alzheimer. S’han analitzat les dades de milers de jugadors i s’han contrastat amb les de pacients de risc que tenen un gen que predisposa al desenvolupament de l’Alzheimer, per confirmar que anys abans que s’activi la malaltia, ja es noten problemes en l’orientació dins l’espai.
 • Normes en l’espectre autista: Aquesta aplicació no està provada a través d’estudis però sembla que jocs com ara Minecraft poden ajudar alguns nens amb espectre autista, ja que els permeten interactuar en un món amb normes clares i senzilles que faciliten les interaccions humanes.

Funció dels videojocs

 1. Els jocs estan dissenyats per estimular parts concretes del cervell o del cos en quasi qualsevol situació i estat
 2. Fan servir la immersió i la ludificació per augmentar-ne els efectes
 3. Són divertits i divertir-se sempre és positiu
 4. Dades massives o big data: poden servir per recopilar dades que d’altra manera seria més difícil o tediós.

Outconsumer i els e-sports

El Roc Massaguer és periodista i youtuber, conegut com a Outconsumer. Cada dues setmanes fa una col·laboració amb el programa ‘btv esports’. Aquesta és la llista de tots els temes que ha tractat i que pots recuperar:

 1. Què són els e-sports
 2. El fenomen Fortnite
 3. Com funciona la simulació en els videojocs
 4. Com identificar els videojocs més adequats per als nens
 5. Els clubs convencionals creen equips d’esports electrònics
 6. La fira més gran de videojocs, la Barcelona Games World, des de dins
 7. Una partida en directe al mític videojoc Tetris Effect
 8. El paper de les dones en el món dels esports electrònics
 9. La revolució dels jocs per mòbil, juguem al Brawl Stars
 10. Pagar més per guanyar més, el preu real dels videojocs
 11. Quins són els esports electrònics més vistos? Quanta gent els segueix?
 12. Com l’addicció als videojocs afecta sobretot els menors
 13. Les “gaming houses”, els centres d’alt rendiment per a jugadors
 14. La dificultat en els videojocs
 15. Esportistes fent streamings de videojocs oberts a tothom
 16. Els videojocs són realistes? Quins ho són més?