Després d’una espera llarga i tediosa, finalment la Federació Espanyola de Futbol ja ha explicat com serà el sistema de competició de la nova Tercera Divisió per aquesta temporada 2020-21. També ha determinat com quedarà la nova Segona Divisió B. Els cinc equips barcelonins de la categoria, Europa, Sant Andreu, Horta, Sants i Muntanyesa, ja saben com competiran per mirar de pujar de categoria o de no baixar a Primera Catalana. També saben l’inici de la temporada, prevista per al cap de setmana del 17 i 18 d’octubre. Hi haurà tres fases diferents.

Tercera Divisió 2020-21

Dos subgrups d’11 equips a Tercera Divisió

El canvi més notable és el que fa referència al nombre d’equips. Dels 22 conjunts del grup cinquè se’n faran dos subgrups d’11 (A i B), la qual cosa significa que la primera fase tindrà 22 jornades amb 20 partits per a cada equip. Un descansarà cada setmana. Serà una lliga a doble volta. Depenent de la classificació, els 22 equips aniran a un grup o un altre per tal de lluitar per objectius diferents.

Segona fase

La segona fase dividirà el equips en tres grups amb l’afegit que la puntuació i els gols obtinguts a la lliga regular se sumaran a la segona fase.

  • Grup d’ascens (grup D)

Els tres primers classificats de cada grup d’aquesta lliga regular (en total sis) lluitaran per pujar de categoria amb una lliga de només sis jornades a doble volta. Els equips que ja havien jugat entre si de cada subgrup no s’enfrontaran altre cop. Quan acabi, els dos primers pujaran a la nova Segona Divisió B, batejada ja com a Segona RFEF.

  • Grup play-off d’ascens (grup E)

Aquest nou grup estarà format pels equips que hagin quedat en quarta, cinquena i sisena posició, per tant, també seran sis. El sistema serà el mateix. Lliga a doble volta de només sis jornades sense enfrontament entre els equips que prèviament s’havien enfrontat a la lliga regular, però mantenint els punts obtinguts i els gols marcats. D’aquest grup, dos equips disputaran un fase final per pujar a Segona B (la nova Segona RFEF) i quatre es mantindran a Tercera Divisió (que es dirà Tercera RFEF).

  • Grup de permanència (grup F)

Els cinc últims classificats (del setè a l’onzè classificats) formaran el grup de la permanència a la categoria. També a doble volta i sense enfrontaments amb els equips del mateix grup, però en aquest cas amb 10 jornades perquè hi ha 10 equips. Els sis últims d’aquest grup baixen a Primera Catalana. Els altres quatre es mantenen a Tercera Divisió.

Tercera fase: play-off d’ascens

Els quatre equips del grup D més els dos del grup E tindran l’oportunitat de pujar a Segona B amb un play-off d’ascens a partit únic en el camp de l’equip que hagi quedat en millor posició a la segona fase. Seran en format de quarts de final, semifinal i final, tot i que els quarts no els disputaran tots els equips, ja que només hi ha sis conjunts. El guanyador d’aquest play-off acompanyarà els dos del grup C que ja havien pujat de categoria.