El conegut popularment com a solar de la Pastora de Vallcarca s’ha convertit en un centre esportiu. Fa un any que hi entrena el club de boxa popular de Vallcarca, el Subietas Boxing Club.

El nom del club no és casualitat, té una història vinculada amb el barri. Jacinto Subietas va ser boxejador professional als anys 30 i va viure al carrer de l’Argentera, al mateix edifici que l’impulsor del Subietas Boxing Club, el José González.

Un solar convertit en un ring

Aquest veí va engegar el projecte l’estiu passat i s’hi han sumat una desena de veïns amb ganes de practicar i compartir. “Aquest solar és de Núñez i Navarro, és un dels solars on estem lluitant perquè no construeixi i ara mateix s’ha convertit en un centre esportiu, vull dir no sé quantes activitats setmanals es fan aquí esportives a part de la boxa. Hi ha gent de totes les edats amb diferents qualitats boxístiques, ara estan venint tots els nanos dels assentaments de barraques que hi ha aquí al barri”, explica el José González.

Boxa al solar de la Pastora de Vallcarca

Els participants han trobat en els guants encoixinats una manera de fer esport, però també de fer barri. Ningú no llança la tovallola, ja que els combats són amistosos i els assalts són només per practicar. La Candela Sin Plana, una de les poques noies que hi participen, diu que el club “m’ha ajudat sobretot a conèixer el barri, a conèixer la gent, a tenir més contactes i més bon rotllo. Jo crec que he millorat bastant, algun cop esquivo”.

Pràctica de boxa del Subietas Boxing Club

Barcelona, una ciutat vinculada amb la boxa

Connectar amb més dones és una assignatura pendent, assegura el José que va començar a interessar-se per aquest esport arran de dirigir el documental ‘Baluard’. En aquest procés va conèixer el projecte de boxa per a toxicòmans i es va aficionar. Creu que “encara que la gent pensi que és molt violent, té un punt de responsabilitat, de compromís, d’estar en forma que et treu de fer la mala vida, sempre ha estat així, vull dir la boxa”. També, reivindica la Barcelona de la boxa, la ciutat va viure uns anys daurats amb sales on es practicava aquest esport i boxejadors.

Crear comunitat a Vallcarca

Aquest club no entrena en un gimnàs habitual, però l’objectiu és teixir barri a través de l’esport. Per exemple, el sac l’han estrenat gràcies a la donació d’un veí i altres s’han encarregat d’instal·lar l’estructura. D’aquesta manera, aquesta iniciativa autogestionada i antifeixista, se suma a les iniciatives del barri, com els horts urbans, per donar vida als solars i continuar fent comunitat a Vallcarca.