La situació de les dones a l’Afganistan ha canviat radicalment amb l’arribada dels talibans. Fins ara era permès l’esport femení i, fins i tot, hi havia algunes jugadores que apuntaven ben amunt en la seva carrera esportiva. Però, en quin estat ha quedat tot plegat actualment? Ens ho explica la Laia Pujolassos, dins la secció ‘btv esports en femení’.

El futbol femení sota el règim talibà

No podem parlar de futbol afganès sense glossar la figura de Khalida Popal. Popal encapçala una operació perquè la selecció femenina afganesa estigui fora de perill i pugui marxar de l’Afganistan després de la presa de poder dels talibans. El portaveu del règim va dir que l’esport no estaria permès, ja que no era necessari i deixava el cos al descobert.

Filla de mare esportista, que li va inculcar amor pel futbol, va ser amenaçada de mort. Està exiliada des del 2011 per practicar futbol. Va ser la primera capitana selecció i presidenta de la comissió futbol femení i directora financera de la federació. Va destapar abusos sexuals del president de la federació. Treballant per a l’empresa esportiva Hummel, va aconseguir un mocador transpirable.

Va ser, a més, fundadora de l’ONG Girl Power, per empoderar dones i minories a obtenir llibertats a través de l’esport.

Amb l’arribada dels talibans, es va posar en contacte amb moltes de les
jugadores,
els va demanar que esborressin perfils de xarxes socials i proves que jugaven a futbol. Va teixir una xarxa de contactes amb el sindicat FIFPro, militars internacionals a la zona i personal d’ajuda humanitària perquè arribessin a l’aeroport. Durant tres dies, havien d’escapar-se de nit. No totes hi van arribar. Finalment, 86 futbolistes i els seus familiars van poder fugir a Austràlia.

Nadia Nadim, de l’exili a triomfar en el món del futbol

Finalment, expliquem el cas de Nadia Nadim, que ha aconseguit entrar a la selecció danesa i és jugadora del PSG a banda de cirurgiana. El seu pare va ser assassinat pels talibans. Ella es va refugiar amb la seva mare i germanes, van pagar un traficant perquè les dugués al Pakistan, on van volar amb passaport fals a Itàlia i, amagades en un camió, van anar fins a Dinamarca, on ha començat la seva carrera esportiva.