La Federació Catalana de Rugbi recupera una llarga reivindicació l’any que celebra el centenari: el problema de la manca de camps de rugbi a Barcelona. Reivindiquen que des de fa més de 30 anys no es construeix una instal·lació d’aquestes característiques, en concret des dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. És per això que la federació vol posar fil a l’agulla per revertir aquest dèficit. I ho fa amb dades a la mà. Són les d’un informe de la Universitat Ramon Llull que exemplifica la gran diferència entre Barcelona i Madrid en matèria d’instal·lacions esportives de rugbi.
Quatre camps de rugbi a Barcelona i 13 a Madrid
Segons l’estudi elaborat per la Universitat Ramon Llull, Barcelona acull actualment quatre camps de rugbi a la ciutat (la Foixarda, la Mar Bella, la Teixonera i la zona esportiva de la UB) i 2.000 fitxes federatives. Això representa una ràtio de 500 jugadors per camp. A Madrid tenen 13 camps de rugbi per a 4.000 jugadors, amb una mitjana de poc més de 250 jugadors per camp.
Des de la federació, el president, Ignasi Planas, assegura que “la ràtio de Barcelona és altíssima i demostra un difícil encaix per als 10 clubs que té Barcelona repartits en diferents categories masculines i femenines”. A més, la Federació Catalana de Rugbi constata que s’està creixent pel que fa a practicants (de fet hi ha més llicències que abans de la pandèmia), però que es troben sempre amb la manca d’instal·lacions. Aquest punt dificulta, segons la institució, el desenvolupament de l’esport i el seu propi creixement, sobretot a Barcelona.
Amb les dades a la mà també asseguren que el rugbi a Barcelona està desapareixent. Segons el president de l’entitat, “mentre que a Madrid en 10 anys les llicències han pujat un 47 %, a Catalunya (menys Barcelona) ho han fet un 39 per cent. En canvi, a la capital catalana només ho han fet un 11 %”.
Barcelona ha oblidat l’esport de base i ho ha basat tot en l’esport espectacle”
L’Ajuntament entén la situació
A l’altra banda del conflicte trobem l’Ajuntament de Barcelona. El regidor d’Esports, David Escudé, entén la queixa de la federació i dels club però afirma que “la ciutat és la que és i té les mides que té. Fa temps que busquem espais per fer una instal·lació de rugbi. Vam mirar a Sant Andreu però les mides eren insuficients. També hem vist el camp de l’Energia, però estem pendents de la reforma del camp de la Magòria per poder fer alguna cosa”.
El regidor també ha assegurat que Barcelona mantindrà els quatre camps que té actualment i que hi faran totes les millores que es puguin.
L’espai de Barcelona és el que és. Un camp de rugbi en necessita molt”