L’Hospital del Mar, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i el Club Natació Barcelona han presentat el projecte Nereida, una iniciativa que acosta la pràctica del rem a dones en tractament per càncer de mama i que compta amb la participació del BIRC (Barcelona International Rowing Center) i el suport de la Federació Catalana de Rem.
Projecte Nereida: el rem per a dones en tractament per càncer de mama
L’acord entre el CN Barcelona, l’Hospital del Mar i la UFEC és el primer en què un centre sanitari ofereix aquest tipus de pràctica (el rem) a pacients en tractament per càncer de mama. La iniciativa explora les possibilitats terapèutiques de l’esport i no es descarta que es pugui estendre a altres disciplines i a altres centres hospitalaris.
En l’acte de presentació del projecte Nereida hi han participat el president de la UFEC, Gerard Esteva, i el director general de l’Hospital del Mar, Jaume Raventós. Per Esteva, l’acord permet mostrar que “en el nostre balanç sociosanitari és essencial que totes les entitats esportives mantinguin el seu compromís amb projectes com aquest, que tenen un impacte positiu en la nostra societat. Sempre hem defensat aquestes iniciatives i ens enorgulleix poder-ne formar part”.
Per la seva banda, Jaume Raventós diu que el projecte “forma part del programa Un respir al càncer, que agrupa activitats per a la millora del seu benestar físic, emocional i social”. “Per aquest motiu, formar part d’aquesta iniciativa pionera a l’àmbit hospitalari, juntament amb la UFEC, és un pas més en el camí que segueix el nostre centre”, afirma.
Presentació del projecte Nereida
El CN Barcelona acull la iniciativa
La participació del Club Natació Barcelona en la iniciativa
El projecte Nereida està destinat a pacients de l’Hospital del Mar, en tractament de càncer de mama, que ja han començat les sessions d’entrenament al Club Natació Barcelona i que es divideixen en tres per setmana. Dues són de rem a interior o en màquines i l’altra, a l’aigua, amb una embarcació de rem de mar de quatre remers i timoner, adquirida per la UFEC gràcies al patrocini d’MB92 Group.
Aquesta pràctica esportiva ofereix a les pacients diversos beneficis. Per la doctora Sònia Servitja, cap de secció de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar, “està demostrat que l’esport té un impacte positiu en la salut física i emocional de les persones que estan en tractament per càncer. En el cas del rem, és una activitat molt completa de força i elasticitat, especialment a la zona del tronc, amb beneficis demostrats per millorar la mobilitat que es pot veure alterada per les cicatrius del tractament quirúrgic del càncer de mama”.
La pràctica del rem ajuda a enfortir la musculatura i millorar la coordinació i afavoreix la recuperació de la mobilitat després de cirurgies o tractaments. No comporta impacte a les articulacions i pot ajudar a prevenir i complementar el tractament del limfedema. A la vegada, pot ajudar a la millora de l’estat d’ànim, així com de l’autoestima. La pràctica del rem requereix una connexió profunda entre ment i cos, fet que la converteix en una bona eina per a la reducció de l’estrès i per fomentar el benestar emocional de les pacients. A tot plegat, cal sumar-hi el fet que es practica en un entorn natural.