La lesió l’Alexia Putellas amb la selecció espanyola la mantindrà fora dels terrenys de joc durant un any. La jugadora del Barça s’ha trencat els lligaments creuats anteriors del genoll, una lesió que té un pronòstic de recuperació de 12 mesos. Un termini molt més llarg que en el cas de futbolistes masculins. Per aquest motiu, betevé ha parlat amb el doctor Ramon Cugat, especialista en traumatologia artroscòpia i cirurgia ortopèdica i una eminència en aquest tipus de lesions.

La diferència dels creuats dels homes i les dones

El doctor Ramon Cugat ha explicat que “l’home i la dona són diferents biològicament. L’anatomia és diferent i això condiciona al mecanisme de ruptura del lligament creuat anterior”. Cugat ha explicat que la manera de trencar-se a les dones és més complicat. La part hormonal que afecta el col·lagen dels lligaments i també afecta el trencament. Cada any hi ha 25.000 lesions de futbol base català i hi ha al voltant de mil trencaments de lligaments. Com ara hi ha més dones al futbol, augmenten les lesions”.

El doctor ha explicat que “nosaltres recomanem que fins als 12 mesos no juguin a futbol perquè doni temps a madurar el col·lagen del lligament, tant en homes o dones. Es tornen a trencar més, com més ràpid tornin encara que es trobin bé. El jugador ha d’estar en forma per poder jugar a futbol. La noia encara s’ha d’endarrerir més que l’home. El procés de recuperació s’assembla, però no respon igual a l’home que a la dona. Nosaltres veiem que pràcticament es trenquen gairebé el doble. Hi ha autors que tenen xifres més altes”.

Homes i dones no poden entrenar igual en el futbol

Segons l’especialista mundial, “el mètode d’entrenament pot tenir a veure perquè l’home i la dona són diferents. No pot exigir tant perquè la seva biologia és diferent. El seu organisme no està per tenir la força del noi, són entitats diferents i a cadascú és diferent, no és un “cafè para todos“.

Una solució que encara s’ha de trobar

El soci fundador de l’Institut Cugat afirma que “encara no sabem ben bé per quin camí hem de tirar per prevenir aquest tipus de lesions. No és fàcil, hem de tenir en compte tots els valors anatòmic, biomecànic i hormonal. El dia 2 de setembre fem un congrés internacional només destinat a lligament creuat de la dona perquè la quantitat ja és un problema. Tant en amateur com en professional. Per recuperar-te estaràs en forma per jugar a futbol, no jugaràs a futbol per estar en forma. És la clau per recuperar-se bé”.