El novembre del 2022 començarà el Mundial de Qatar, una copa del món que està envoltada de polèmica. Casos de corrupció per l’assignació com a seu del país del golf Pèrsic, explotació laboral dels treballadors que han construït els estadis o vulneració dels drets de dones i homosexuals. Una situació que repassem amb el Carlos Marín Rio, de la revista ‘Panenka’.

Com va començar tot, l’assignació de Qatar

Fem un repàs de les particularitats de Qatar com a seu d’un Mundial, que converteixen aquesta edició en un cas únic en 92 anys de Copes del Món. Un territori molt petit amb tots els estadis a poca distància, la necessitat d’haver-se de jugar entre novembre i desembre, el torneig més curt des del 1978, el primer que es disputa al Pròxim Orient, amb una selecció amfitriona sense cap tipus de tradició futbolística, etc. Expliquem quan i com se li va adjudicar el Mundial a Qatar i la polèmica que va envoltar el cas.

Casos de corrupció

Les sospites que arriben des de l’inici. La primera gran polèmica van ser els dubtes sobre la netedat i la transparència del procés en l’adjudicació del Mundial a Qatar. La revista ‘France Football’ va publicar el 2013 que aquesta adjudicació va ser fraudulenta. El Qatargate, a més d’apuntar a la cúpula de la FIFA, Blatter i Platini, implicava personalitats que anaven des de Nicolas Sarkozy a Sandro Rosell. Michel Platini va ser detingut el 2019 per les informacions derivades d’aquest cas.

Morts de treballadors que construïen els estadis

Amnistia Internacional l’ha qualificat com la “Copa del Món de la vergonya” per les pèssimes condicions que han hagut de suportar els seus treballadors, immigrants procedents de països pobres que han construït els diferents estadis (vuit en total) i infraestructures que serviran com a seu del Mundial. ‘The Guardian‘ és el mitjà que més de prop ha anat seguint aquesta situació. Al febrer d’aquest any va publicar que han mort més de 6.500 treballadors al país des del 2010

Vulneració dels drets humans

El país és un cas clar de vulneració dels drets humans, especialment els de les dones i els del col·lectiu LGTBI. Pot un país tan assenyalat en termes democràtics organitzar un torneig com aquest? L’últim escàndol han estat les declaracions de Nasser Al-Khater, president del comitè organitzador de Qatar 2022, en una entrevista a la CNN que va concedir, precisament, per millorar la imatge del país organitzador. Però el resultat no va ser l’esperat. Va acabar demanant als homosexuals que s’abstinguessin de fer mostres públiques d’afecte, tot i que, explicava, eren benvinguts. Una justificació “peculiar” que va rebre crítiques d’arreu del món.

Intents de boicot per part d’alguns països

Un boicot de les seleccions classificades per al torneig sembla, hores d’ara, molt difícil. Però durant la fase de classificació sí que hi ha hagut equips i jugadors que s’han atrevit a fer sentir la seva veu. El cas més interessant és el de la Noruega de Haaland, però també s’han vist accions per part d’Alemanya o els Països Baixos. 

Una de les accions més recents va ser una campanya d’Amnistia Internacional a Espanya, que demanava gestos a la selecció espanyola abans de l’última aturada de seleccions.