Ainhoa Tirapu, jugadora de l’Athletic Club i vicepresidenta del Comitè de Fútbol Femení de l’AFE (Associació de Futbolistes Espanyols), i Marta Corredera, jugadora del Llevant UD han estat dues de les veus de les reivindicacions de la Primera Divisió espanyola.

El futbol femení cada cop té més volada. Els mitjans de comunicació en parlen, les televisions en fan partits en directe i les millors jugadores comencen a ser tractades com el que són, estrelles. Però el creixement de l’atenció mediàtica i de públic als terrenys de joc, no ha anat acompanyat de millores en els sous ni en els drets de les futbolistes.

Reunió amb l’AFE

Aquest dilluns 200 representants dels 16 equips de la Primera Divisió espanyola s’han reunit a la seu de l’AFE (Associació de Futbolistes Espanyols) i han analitzat la situació de les negociacions del conveni col·lectiu amb l’Associació de Clubs de Futbol Femení.

Després de dues hores d’explicació i de debat, les jugadores han decidit, amb un 93 % de vots a favor, emprendre accions per aconseguir un conveni just. Fa 13 mesos que l’AFE i l’Associació de Clubs negocien i encara no han arribat a cap acord, per això consideren que és el moment de fer pressió. L’arma més potent per fer-ho és plantejar una vaga. L’AFE ha engegat els tràmits legals i aviat marcaran la data de l’aturada.

Els diners no són el més important

Les futbolistes no tenen cap barem ara mateix que les iguali i cada club fa el que vol, el 35% de les jugadores de la Lliga Iberdrola, la Primera Divisió, tenen un contracte laboral de 10 hores. En la negociació pel conveni col·lectiu els clubs les ofereixen un contracte de 20 h per setmana i cobrar 13.000 euros anuals, mentre que les jugadores demanen un salari mínim de 20.000 euros l’any.
Però el cavall de batalla de les futbolistes no són els diners que cobraran mensualment, que com a molt serien 2.000 euros de mitjana. El que realment volen és aconseguir drets que ara no tenen. Volen que els reconeguin l’antiguitat, que es cobreixi el període de maternitat, que hi hagi un complement salarial per incapacitat temporal, tenir 30 dies de vacances l’any i descansar durant les festes nadalenques, entre altres reivindicacions.

El Barça i l’Espanyol, presents

Els dos equips barcelonins de la Primera Divisió, el Barça i l’Espanyol van tenir representació en l’assemblea informativa de l’AFE. Del FC Barcelona hi van anar Jennifer Hermoso, Mapi León, Alexia Putellas i Pamela Tajonar. Les representants blanc-i-blaves van ser Inés Juan Altamira, Brenda Pérez, Irene López, Paloma Fernández, Elisa del Estal i Paola Soldevila.