Joan Laporta i Ferran Reverter han titllat d’imprescindible la reforma de l’Espai Barça. Tots dos han presentat el referèndum que es durà a terme el 19 de desembre i, per primera vegada en la història del club blaugrana, es farà únicament de forma telemàtica.

Laporta explica que el finançament és sostenible

Laporta ha explicat algunes de les claus del projecte: “Hem reformulat el finançament. Es finançarà per si mateix, gràcies als ingressos addicionals que generarem. Hem estimat uns ingressos addicionals al voltant de 200 milions d’euros. No costarà diners als socis, no representarà un augment de la despesa ordinària del club, no posarà en perill el patrimoni del club ni afectarà la gestió esportiva”.

Reverter i els detalls econòmics

El CEO del club, Ferran Reverter, n’ha concretat els detalls econòmics: “Demanarem 1.500 milions a 35 anys, amb cinc de carència. No es començarà a pagar fins que no acabin les obres. Els tipus d’interès dependran del mercat en el moment. Esperem tancar el finançament a l’estiu, que seria quan comencin les obres. Quines garanties tindrem? Els ingressos addicionals”.

On anirà a jugar l’equip? Quan s’acabaran les obres?

Ferran Reverter ha explicat que durant el primer any hi haurà mig estadi en obres i que els socis rotaran. A partir de llavors, encara no tenen tancat on jugarà l’equip, tot i que no serà fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, i l’estadi de Montjuïc “és una alternativa”.

Les obres del camp acabarien el 2025; les del nou Palau, el 2026, i el Campus i entorns, el 2027.

Tot seguit pots veure un minut a minut què s’ha dit a la roda de premsa, amb molta més informació:

12:34
   
12:23
   

Acaba la roda de premsa. Aquí tens els detalls del més interessant

Quan estarà acabat el nou Camp Nou

12:12
   

Podrà fitxar el Barça a l’hivern i a l’estiu?

Reverter: “Sí, el Barça pot fitxar a l’hivern i a l’estiu, no hi ha cap dubte que pot fer-ho. I també pot renovar contracte a Dembélé”.

12:11
   

El juny acaba el contracte amb Rakuten. Quines novetats hi ha?

Reverter: “També estem negociant amb Rakuten, la relació és bona. Però també tenim altres candidats, tant pel nom de la samarreta com per als ‘Title Rights”.

12:09
   

Sobre el mercat de fitxatges d’hivern

Reverter: “Sempre estem oberts a moviments, quan s’obri el mercat el Barça estarà preparat. Res més a dir.”

12:06
   

Quines conseqüències tindria per al club si el socis diuen que no?

Reverter: “Hauríem de fer un replantejament a fons de tot el tema creditici i financer. L’estadi s’hauria de remodelar igualment. El dia del Benfica hi havia socis que tenien ‘cascades d’aigua’ i això és intolerable en un club com el Barça”.

11:58
   

Comitè de transparència

Reverter: “Crearem un comitè de transparència perquè tothom tingui clar què s’està fent i les xifres de cada moment.”

11:57
   

Una opció és anar a jugar a Montjuïc?

Reverter: “L’alternativa sempre hi és, no anirem fora de Barcelona. Encara s’està estudiant.”

11:55
   

Com està el tema dels ‘Title Rights’?

Reverter: “Estem negociant, normalment se signen per uns 20 anys, però ens assegurarem que es pugui modificar si als 10 anys el contracte queda desfasat. Pel que fa als ingressos, abans es deien 200 milions per 30 anys, nosaltres ho doblarem.

11:51
   

Comença el torn de preguntes. On anirà a jugar el Barça?

Reverter: “Fariem un sistema semblant a la primera temporada de l’Athletic de Bilbao. Quedaria la meitat del camp tancada, i seria rotatiu pels socis. Això el primer any. El segon any encara no ho tenim clar. El tercer i quart any, hi haurà zones ja obertes i les que estiguin afectades rotaran els socis.”

11:49
   

Votació anònima i amb total seguretat

Tabero: “La votació serà totalment anònima, l’única informació disponible per al club, serà la participació.”

11:46
   

Parla ara Juan Manuel Tabero, director de sistemes i transformació digital del Barça

“Ho farem amb Indra. Les dades necessàries seran la clau de soci, el codi PIN i la data de naixement. Hi haurà els cinc membres de la Junta de la Consulta que estaran vetllant perquè tot funcioni amb total normalitat.”

11:42
   

Aquesta és la pregunta del referèndum:

“Ratifica la decisió de l’Assemblea de Compromissaris d’autoritzar la Junta Directiva perquè realitzi les actuacions necessàries per aconseguir finançament per al projecte Espai Barça per un import que no superi els 1.500 milions d’euros?”.

11:39
   

Quan s’acabaran les obres del nou Camp Nou?

Reverter: “Hem calculat a l’estiu del 2025. Després vindrien els altres espais com el nou Palau i els entorns.”

11:37
   

Què es demanarà per finançar?

Reverter: “Demanarem 1500 milions, a 35 anys, amb 5 de carència. No es començarà a pagar fins que no acabin les obres. Els tipus d’interès dependran del mercat en el moment. Esperem tancar el finançament el proper estiu, que seria quan comencin les obres. Quines garanties tindrem? Els ingressos addicionals.”

11:34
   

200 milions d’ingressos addicionals

Reverter: “És una xifra conservadora. Hem mirat altres clubs. L’Arsenal en va generar un 20 % d’extra. El Tottenham o l’Olimpique de Lió, un 200 %. Nosaltres hem valorat [que sigui] un 67 %”.

11:32
   

Com es finança la inversió?

Reverter: “Amb ingressos addicionals, noves oportunitats de patrocini, ja n’estem rebent. Activitats com espectacles i concerts, indispensables per al Palau. Perquè surtin els números hem de ser honestos. Entrarem al circuit internacional d’espectacles i música. Els drets dels noms, els ‘Title Rights’. Pensem que podem doblar la xifra de 200 milions d’euros que es va dir inicialment. Ja ho estem treballant i negociant”. 

11:30
   

Quant costa realment? 

Reverter: “Estimem que serà una inversió de 1500 milions. És un projecte a quatre anys. Hi ha hagut un creixement d’un 10 % en costos de construcció. Potser en quatre anys baixa, o no. Però sempre poden haver-hi imprevistos. El Camp Nou, 900 milions, és la partida més important. El nou Palau, 420 milions“.

11:25
   

Per què cal revisar el projecte?

Reverter: “Perquè és del 2014 i està infravalorat en cost i en temps. L’exemple és l’Estadi Johan Cruyff. Ens van dir que costaria 4 milions i n’ha costat 20. Hem d’actualitzar el preu de l’Estadi i del nou Palau”.

11:22
   

Per què cal fer l’Espai Barça?

Reverter: “Perquè anem 15 anys tard. El 2003, la primera junta de Laporta ja va proposar fer la reforma. Des de llavors el club ha ingressat 9.000 milions d’euros i els diners han anat a millorar l’equip, que ha tingut molt èxit i hem guanyat molts títols. Però pràcticament res, un 5 %, ha anat a transformar les nostres infraestructures, que són indispensables per a la viabilitat del club. Hem d’invertir en el projecte si volem generar més ingressos”.

11:18
   

El referèndum, el dia 19 de desembre i telemàtic

Laporta: “Intentem afavorir la participació [en el referèndum] i obrir-lo al socis d’arreu del món. Volem que surti ‘SÍ’, pel bé del Barça. El fet que sigui telemàtic ens farà més forts”.

11:16
   

El finançament, sostenible

Laporta: “Hem reformulat el finançament. Es finançarà per si mateix, gràcies als ingressos addicionals que generarà, ho permetrà. Hem estimat al voltant de 200 milions addicionals. No costarà diners als socis, no representarà un augment de la despesa ordinària del club, no posarà en perill el patrimoni del club ni afectarà la gestió esportiva”.

11:13
   

“No és una despesa, és una inversió”

Laporta: “Els socis van estar a l’altura quan van demanar fer un referèndum. Es va fer el 2014, però des de llavors només s’ha executat el 5 % de l’obra. La nostra obligació és culminar aquest projecte. És molt necessari per a l’entitat. I incorpora unes millores i modificacions necessàries per seguir creixent i competint a un alt nivell”.

11:11
   

Comença parlant el president, Joan Laporta

Laporta: “Els socis van aprovar per una àmplia majoria autoritzar la Junta Directiva a aconseguir el millor finançament per a l’Espai Barça. Inclou la reforma integral del Camp Nou, un Nou Palau, el Palau Petit i la pista de gel”.

11:02
   

Pendents de l’inici de la roda de premsa

Continuem pendents de la roda de premsa, prevista per a les 11 h. De seguida començarà.

10:35
   

Primer referèndum telemàtic de la història

Per primer cop el Barça farà una votació de forma telemàtica. Només hi haurà uns punts de votació presencials per a aquells socis que no tinguin les eines per votar per internet. Des del club es fa campanya perquè tots els socis actualitzin les seves dades abans del 7 de desembre i puguin votar amb total seguretat. Aquí tens l’enllaç.

10:10
   

El referèndum aprovat a l’assemblea de socis compromissaris

Joan Laporta i la seva junta directiva podien haver tirat endavant la proposta de l’Espai Barça només amb l’aprovació de l’assemblea, però la petició de diversos socis va que fer que la junta decidís convocar un referèndum. 

Els compromissaris del Barça donen llum verda al referèndum per l’Espai Barça

09:55
   

Tot a punt per conèixer els detalls del referèndum de l’Espai Barça

A les 11 h està previst que comenci la roda de premsa del CEO Ferran Reverter i de Joan Laporta. Aquí trobaràs tot el que es digui en aquesta compareixença. 

El referèndum per a l’Espai Barça serà el 19 de desembre i només telemàticament