Era un diumenge marcat en el calendari. No només en el calendari d’Ignasi Senabre i Xavi Molist, sinó també en el de milers de persones que vibren jornada rere jornada amb allò que fan els jugadors que entrenen tots dos: les aficions.

El fet que aquest derbi fos dels més igualats dels darrers anys —l’Europa defensava lideratge amb 26 punts i el Sant Andreu, amb 24, era segon— ha fet que a la grada, el partit es vibrés des del minut 1. Bé, de fet, molt abans que l’àrbitre assenyalés l’inici del matx.

Arribades al Nou Sardenya

La primera afició en escalfar la prèvia d’aquesta matinal ha estat l’escapulada. Concentrats a la travessera de Gràcia, uns 300 aficionats dels més sorollosos de l’Europa han baixat pel carrer de les Camèlies, banderes i bengales en mà, fins al Nou Sardenya.

No gaire lluny d’allà, els Desperdicis —incondicionals de la UE Sant Andreu— han reunit unes 700 persones a la plaça de Sanllehy per arribar a l’estadi gracienc pel carrer de Sardenya.

3.350 espectadors a les grades

Poc abans de les 12.30 h —hora d’inici del partit—, les grades del Nou Sardenya s’han omplert amb 3.350 aficionats que han vibrat, han cridat i s’han emocionat amb un dels derbis més vistosos i màgics dels darrers anys. I els lemes tampoc no hi han faltat: els Escapulats han desplegat una pancarta en què es podia llegir “Amor etern“, enmig d’un fum blau, i els Desperdicis n’han desplegat una altra, amb la inscripció “Ha tornat el vostre malson“.

Tot i que el primer temps ha acabat sense gols, l’afició escapulada ha cantat un gol que no ha pujat al marcador per fora de joc —a rematada de Kilian al minut 32— just a la porteria on, al darrere, s’hi aplegava el gruix de l’afició quadribarrada.

No ha estat fins al segon temps que, podríem dir, els jugadors no han tingut les aficions sorolloses respectives al darrere de les porteries on atacaven. I en aquest cas, l’al·licient l’ha aprofitat l’Europa, que ha fet aixecar els seguidors del gol del carrer de Pau Alsina en tres ocasions: Aliaga ha fet l’1 a 0 al minut 48; Campeny, el 2 a 0 en el 84, i Sergi Pastells, el 3 a 0 en el temps de descompte.

Feia 22 anys que l’Europa no s’adjudicava el derbi al Nou Sardenya i, si bé a l’Europa li ha fet profit rebre l’escalf i el suport de la seva afició, els jugadors del Sant Andreu tampoc no s’han sentit sols. Ara, quedarà esperar a la segona volta per saber quin ambient presentarà el Narcís Sala.