Pirineus-Barcelona opta a ser la seu dels Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030. L’equip que dirigeix la candidatura ja té força enllestit el dossier que presentarà al Comitè Olímpic Internacional, tot i que és un document que es troba en evolució contínua. De fet, ho farà abans que acabi l’any per ser formalment candidata. El projecte vol vertebrar el territori amb infraestructures com el tercer carril de la C16 o el desdoblament de la línia fèrria Barcelona-Vic-Puigcerdà, ja aprovat però encara sense execució.

El Camp Nou, seu de la inauguració o la clausura

Barcelona serà l’eix vertebrador del projecte olímpic i el Futbol Club Barcelona hi tindrà un paper destacat. Gerard Figueras, secretari d’Esport de la Generalitat de Catalunya, ha confirmat que l’estadi barcelonista pot “acollir les cerimònies d’inauguració i/o cloenda”, com també “el nou palau i la sala annexa, que estaran disponibles per fer-hi esports de gel”.

Pirineus-Barcelona Espai Barça

Nou esperit olímpic

El Barça no cobrarà per la col·laboració i aquesta idea de no sumar despeses extraordinàries forma part del nou esperit del Comitè Olímpic Internacional. La futura pista de gel de Barcelona, que s’ubicarà a l’antic Palau d’Esports, n’és un altre exemple. Gerard Figueras ha dit: “El pavelló del carrer de Lleida és un dels bucs insígnia. Crec que per a Pirineus-Barcelona serà una de les referències al costat per exemple del Palau Sant Jordi o d’altres infraestructures com poden ser la Fira de Barcelona”. En aquest sentit, la precandidatura ha parlat amb els responsables de Fira de Barcelona per tal que els nous pavellons tinguin opció d’encabir alguna prova olímpica”. La remodelació i ampliació del CAR Sant Cugat n’és un altre exemple.

Pirineus-Barcelona, i fora de Catalunya

Barcelona vol ser la seu d’uns jocs que vertebrin el territori i que no capitalitzin l’esdeveniment. D’aquesta manera, és cabdal la implicació dels dos eixos principals dels esports de neu: la Cerdanya i la Vall d’Aran. D’altra banda, el COI no vol que hi hagi despeses extres i algunes de les instal·lacions, com per exemple les de bobsleigh, salts de trampolí o skeleton, podrien celebrar-se, fins i tot, a fora de Catalunya. L’idea és que instal·lacions actuals existents o futures (com les de La Plagne, a França, o Innsbruck, a Àustria, entre d’altres) puguin acollir aquestes modalitats.