El Govern de la Generalitat de Catalunya, de la mà del secretari general de l’Esport i l’Activiat Física, Gerard Figueras, vol donar un impuls a la candidatura dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Per aquest motiu, han creat un programa que vol aprofitar el projecte olímpic com una oportunitat per repensar la relació de Barcelona amb el territori, especialment amb el Pirineu. El més important per al Govern és que els Jocs s’adaptin al territori i no al revés. Els clubs esportius de la ciutat de Barcelona també en són partidaris.

Un programa per impulsar la candidatura

L’organització dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030 podrien suposar per a Catalunya un impuls cabdal per a la projecció exterior i per al desenvolupament econòmic i social del territori, sobretot per a les comarques pirenaiques. La idea és treballar en un programa que, en cas de presentar-se, pugui tenir èxit si aconsegueix que la candidatura sigui nomenada. De fet, la visita del Comitè Olímpic Internacional a les instal·lacions després d’haver aconseguit l’aval és un pas important.

Quan es presentaria la candidatura?

L’apartat tècnic està molt avançat i després que al juny el Comitè Olímpic Internacional designi la ciutat que organitzarà els Jocs Olímpics del 2026, serà el moment de presentar la precandidatura de Pirineus-Barcelona. Gerard Figueras creu que el segon semestre del 2019 serà el moment de fer-ho.

Eix Pirineus-Barcelona

Un del idearis més importants del projecte olímpic és l’oportunitat de millorar la relació entre Barcelona i el territori. No només en l’apartat esportiu, sinó també en aspectes socials, de comunicacions i  sostenibilitat. D’alguna manera es vol crear un debat de país per saber on situar els Pirineus en els propers anys.

Esquiador a La Molina

Molta feina a fer

De moment, la direcció del programa l’exercirà Gerard Figueras, però el Departament de la Presidència en pot designar un altre. Sigui qui sigui, aquests són alguns dels eixos principals que s’han de desenvolupar:

  • Impulsar la celebració a Catalunya d’esdeveniments esportius internacionals (especialment els relacionats amb el moviment olímpic i paralímpic)
  • Consolidar el compromís de Catalunya amb el moviment olímpic i paralímpic
  • Fomentar la internacionalització de l’esport català a tots els nivells
  • Mantenir la interlocució amb els departaments de la Generalitat i altres institucions europees i internacionals
  • Promoure l’obtenció dels recursos econòmics i fer el seguiment dels treballs i estudis per a la preparació de la candidatura