Escolta aquesta notícia

De les 71 federacions catalanes que estan adherides a la UFEC, només 10 tenen dones al capdavant. Una d’elles és la Maribel Zamora, que lidera la Federació Catalana de Voleibol. “Quan jo vaig accedir a la Presidència només érem dues o tres. Crec que s’està revertint la situació i considero que una de les principals causes és perquè ens hem adonat que tenim un problema”, explica Zamora. La presidenta aposta per la visibilització de la tasca de dirigent i per deixar enrere que el càrrec sigui de voluntariat perquè en un futur siguin més les dones que es presentin a les eleccions de les diferents federacions esportives catalanes.

Les causes de la poca presència femenina en els alts càrrecs de les federacions

“Hem de tenir molt en compte en quines condicions s’assumeix el càrrec”, diu Zamora, perquè ser president d’una federació esportiva catalana és un voluntariat. “Quan hi ha unes eleccions a una federació no hi ha gaires candidatures i això ja és un primer tema a posar sobre la taula. Crec que el fet que els càrrecs a les federacions continuïn sent de voluntariat s’ha de solucionar”, ha explicat la presidenta de la Federació Catalana de Voleibol. “Cada vegada les responsabilitats són majors i aleshores s’ha de dotar d’eines per fer més amable la tasca de les directives i directius”, ha afegit. Zamora considera que hi ha molt aspectes positius en agafar aquest càrrec. “Pots canviar queixes per propostes, pots millorar el teu món; en el meu cas, el del voleibol. Coneixes gent increïble, de diferents professions i sectors, a les quals t’uneix l’esport i els valors de l’esport”, diu Zamora.

Visibilitzar la figura de la dona dirigent

Un altre dels punts importants en el creixement de la presència femenina en els alts càrrecs és, segons la Maribel Zamora, la tasca de visibilitzar aquesta figura. “Si ara veiem una nena de 12 anys que jugui a voleibol i li preguntem: ‘Què creus que faràs quan siguis gran en el món del voleibol?’, estic segura que no contestaria ser presidenta d’un club o d’una federació. Quelcom que no coneixes no pot passar pel teu imaginari. Per tant, hem de mostrar totes les vessants que hi ha en el món de l’esport més enllà de la pràctica esportiva”, ha expressat la presidenta. “Nosaltres estem en un 75 % de llicències femenines però després això també es gira. Fins i tot en un esport amb una presència femenina important a la pràctica, quan parlem d’entrenadores, àrbitres i, sobretot, directives, tot això es gira. Hi ha una part de dificultats i hi ha una part de tria personal de les noies, un abandonament a l’edat juvenil de la pràctica esportiva, que comporta l’abandonament també de l’esport en general. Això és en el que estem treballant des de la Comissió de Dona Dirigent i Esport de la UFEC”, ha explicat Zamora.

Comparteix a: