Pau Gasol es va iniciar en el bàsquet professional amb la samarreta del FC Barcelona. En aquell curt període de temps ja era un dels millors, i compartia equip amb un altre referent per als culers, Saras Jasikevicius, ara el tècnic de la primera plantilla blaugrana.

NBA, el destí inevitable

El salt a l’NBA no es va fer esperar i va ser escollit número tres del draft pels Atlanta Hawks el 18 de març del 2001, però els seus drets van ser traspassats als Memphis Grizzlies. A Memphis va jugar sis temporades i mitja, fins al febrer del 2008, moment en el qual va fitxar per Los Angeles Lakers. A la motxilla portava una classificació per als play-off per al títol, la temporada 2003-2004, i l’honor de ser el primer jugador espanyol de bàsquet cridat per jugar un All-Star Game, l’any 2006. Però el de Sant Boi no havia fet realitat el somni d’obtenir un anell de campió de l’NBA.

@paugasol

El reconeixement li va arribar amb els Lakers. I, a més, dues temporades seguides, la 2008-2009 i la 2009-2010, al costat del seu bon amic, el tristament desaparegut Kobe Bryant. L’any 2011, el “lockdown” o tancament de l’NBA va portar Gasol a entrenar-se durant unes setmanes amb el Barça, fins que es reprengués la competició.

@paugasol

La temporada 2014-2015, ja com a agent lliure, va fitxar pels Chicago Bulls, on es va estar dues temporades i va coincidir amb Nicola Mirotic, jugador actual del Barça. Després va marxar als San Antonio Spurs tres temporades més i el 2019 va debutar amb els Milwaukee Bucks, on només va poder jugar tres partits abans de trencar-se l’escafoide del peu esquerre, dolència que el va apartar de les pistes de bàsquet fins ara i que el va fer tancar una etapa americana de gairebé 20 anys a l’elit del bàsquet mundial.

Pau Gasol, de 40 anys, a banda de ser un dels esportistes més influents gràcies a la seva projecció mundial i al seu carisma, ha tingut una carrera prolífica i molt llarga a l’NBA, amb un total de 1.226 partits disputats durant 18 temporades, en cinc equips diferents.

@paugasol

El de Sant Boi, tot i la lesió a l’escafoide del peu esquerre, segueix en actiu. La pandèmia del coronavirus li ha brindat una oportunitat d’or: la intenció de participar en els seus cinquens Jocs Olímpics, els de Tòquio 2021, cita per a la qual es vol preparar a consciència.

Èxits amb la selecció espanyola

Com a membre de la selecció espanyola ha guanyat nombroses distincions, incloent-hi tres medalles olímpiques, plata a Pequín el 2008 i a Londres el 2012, i bronze a Rio de Janeiro el 2016. Va aconseguir l’or en el campionat mundial del 2006 i també ha guanyat tres campionats europeus: els dels anys 2009, 2011 i 2015. Durant l’Eurobàsquet del 2017, Pau Gasol es va convertir en el màxim anotador de tota la història de la competició.

En tot aquest temps, Pau Gasol ha mantingut el lligam amb la ciutat de Barcelona, fent nombroses visites amb companys d’equip o per motius professionals, publicitaris o també per moltes causes humanitàries, vinculades sobretot amb la infància, mitjançant la seva fundació, Gasol Foundation, projecte endegat junt amb el seu germà Marc.