Els menors d'origen estranger i amb menys de dos anys de residència al país ho tenen complicat per jugar a futbol com a federats. És el cas del Camilo: té 16 anys, és de nacionalitat veneçolana i viu a Barcelona des de fa poc més d'un any. De moment, aquesta temporada pot entrenar-se amb el seu equip, però no jugar partits oficials ni entrar a la llista de convocats. CAMILO ORTIZ, jugador de la Penya Barcelonista Barcino "Me desmotiva un montón, porque al entrenar y ver que cuando hacen la convocatoria yo no entro, me desilusiona mucho." Així ho estableix la normativa de la FIFA que imposa condicions als que vulguin competir. A més dels dos anys de residència, i entre altres requisits, els menors han d'acreditar que viuen tant amb el pare com amb la mare i que tots dos tenen feina. També han de demostrar que el futbol no va ser el motiu pel qual van canviar de país. Tot i que aquest reglament es va fer per protegir els menors de la mercantilització de l'esport, ha aixecat moltes crítiques, sobretot de clubs petits i de categories no professionals. TOMÀS DESEMBRE, president de la Penya Barcelonista Barcino "Estem en clubs de barri, en clubs de carrer, de nanos realment això els serveis d'integració, de troar amistats, de poder formar-se com a persones." Tot plegat, segons les entitats esportives, deixa molts nouvinguts fora del món del futbol. Per intentar trobar-hi una solució, equips com el del Camilo han acudit al Síndic de Greuges, que ja s'ha posicionat a favor de canviar la normativa. [POSTPO] Entre les consideracions: creu que "la documentació requerida pot resultar en determinats casos excessiva i supèrflua, sense valor realment acreditatiu" RAFAEL RIBÓ, Sídic de Greuges de Catalunya "Les normes de la FIFA són complexes, burocràtiques, innecessàries, a vegades invasores de la privacitat. S'està confonent un combat en defensa dels drets dels infants i contra qualsevol explotació, amb un impediment elemental a l'exercici d'un esport com és el futbol." Des de començaments de temporada, al setembre, el Síndic ja ha rebut diverses queixes provinents de famílies i entitats esportives.

La normativa que posen en qüestió és la mateixa per la qual el Barça va ser sancionat. Tot i que es va crear per protegir els menors i evitar que caiguessin en la mercantilització de l’esport, clubs petits i de categories no professionals es queixen que suposa una discriminació per als infants d’origen estranger que, en traslladar-se al nostre país, volen jugar a futbol.

Segons la FIFA, els menors que vulguin jugar com a federats han d’acreditar, entre d’altres, que fa dos anys que resideixen al país on volen competir, que conviuen tant amb el pare com amb la mare, que tots dos tenen feina i que el futbol no és el motiu pel qual es van traslladar.

Entre els clubs amb menors afectats per aquesta normativa hi ha la Penya Barcelonista Barcino. Segons han explicat, als seus equips hi ha infants i adolescents a qui només es permet entrenar, però no jugar partits oficials ni entrar a la llista de convocats. Això, diuen, és “frustrant” i “desmotivant” pels menors als quals, segons el president de l’entitat, Tomàs Desembre, el futbol els serveix també per integrar-se i trobar amistats al país d’acollida.

El síndic de greuges, a favor de canviar la normativa

Per intentar trobar-hi una solució, diversos clubs esportius i també famílies afectades han acudit al síndic de gregues, Rafael Ribó, que ja s’ha posicionat a favor de canviar la normativa. Considera que “s’està confonent un combat en defensa dels drets dels infants i contra qualsevol explotació, amb un impediment elemental a l’exercici d’un esport com és el futbol”.

Pel síndic, les normes establertes per la FIFA “són complexes, burocràtiques, innecessàries, i a vegades invasores de la privacitat”. Pel que fa a la documentació requerida per federar-se, Ribó afirma en una resolució sobre el tema que “pot resultar en determinats casos excessiva i supèrflua, sense valor realment acreditatiu”.

En l’àmbit municipal, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana també s’ha mostrat contrari a la regulació de la FIFA. Demanen a l’Ajuntament, al Parlament i a les federacions de futbol que revisin els requisits.