Camp Nou

La suspensió del Barça-Madrid ja es va produir fa poques setmanes per la convocatòria de mobilitzacions a Barcelona que es trobaven en marxa després de la sentència del procés, precisament amb una gran convocatòria de Tsunami Democràtic. El clàssic al Camp Nou s’havia de celebrar el 26 d’octubre, però la Lliga va demanar a la Federació Espanyola de Futbol suspendre’l i ajornar-lo. Posteriorment, Competició va fixar-lo per al 18 de desembre.

Ara bé, Tsunami Democràtic ha tornat a fer una convocatòria per a una mobilització al Camp Nou, una acció que encara es desconeix, però que vol tenir ressò internacional. La celebració del clàssic Barça-Madrid, doncs, perilla? Repassem en quines circumstàncies es podria suspendre el partit a Barcelona i algun precedent sobre la suspensió de partits de futbol.

 

Què diu el reglament de la suspensió de partits de futbol?

El reglament de la Federació Espanyola de Futbol té una secció específica en el Capítol IV anomenat Suspensió de partits. L’àrbitre és qui determina i valora si un partit s’ha de suspendre i aquest pot ser per diverses causes, des del mal estat del terreny de joc com inundacions (Art.206) a la no compareixença d’algun dels equips o nombre de jugadors inferiors a 7 (Art. 215 i Art. 223). Cal recordar que el clàssic s’havia de disputar a l’octubre i que ja va ser suspès per “causes de força major” pel comitè de competició, fet que preveu el reglament (Art.239)

El reglament resumeix en l’Article 240 les causes en que un àrbitre pot suspendre el partit i són les següents:

  • Mal estat del terreny de joc
  • Inferioritat numèrica d’un equip
  • Incidents de públic (hauran d’adequar-se al disposat de l’ordenament jurídic de l’aplicació per la repressió de tals conductes)
  • Insubordinació, retirada o falta col·lectiva
  • Força major

La RFEF explica també en el seu reglament que té la facultat de suspendre qualsevol partit quan tingui la previsió de la impossibilitat de celebrar-lo per causes excepcionals. 

L’àrbitre és qui determina s’hi s’ha de suspendre un partit

Rayo-Albacete i la suspensió de Vallecas, el precedent

El 15 de desembre, l’àrbitre del partit de la Segona Divisió de futbol entre el Rayo i l’Albacete va decidir suspendre el partit per els càntics al jugador Zozulia a qui acusaven de nazi. El col·legiat va determinar a l’acta que “no es podia garantir la seguretat”. Un motiu que el reglament preveu, però que crea un precedent sobre quin és el llistó perquè això passi. En el cas del clàssic, si l’àrbitre creu que no es pot garantir la seguretat podria suspendre el partit. La Federació Espanyola de Futbol indica que per reglament ha de ser l’àrbitre qui ho determini però ha prevaldre de el sentit comú i no pot vigilar cada bandera o crit.