Des de l’any 2000 i cada dos anys, la Mini Barcelona celebra una competició plena d’al·licients per als amants de la vela. Els navegants han de superar les 300 milles nàutiques (555 quilòmetres) que hi ha entre la Ciutat Comtal i Menorca i tornada un altre cop a Barcelona. En l’edició d’aquest 2018, des d’aquest divendres i fins diumenge, hi participaran un total de 20 embarcacions, 10 dels quals són de nacionalitat espanyola. De la resta, quatre són francesos i quatre italians, i hi ha un argentí i un anglès. La directora de la regata és Anna Corbella, creadora de la base Mini a Barcelona, i participant de la Barcelona World Race. De fet, Corbella, juntament amb Gerard Marín, va acabar en tercer lloc en l’edició del 2014-2015 amb el GAES, i en sisè lloc en la primera edició de la competició. La Mini Barcelona l’organitza el Reial Club Marítim de Barcelona.

vaixell mini 650
Christophe Breschi

Què és la classe Mini?

El vaixell Mini 6,50,  tal com indica el seu nom, és una embarcació que fa 6,5 metres d’eslora. Les seves dimensions fan que sigui un vaixell desenvolupat per fer regates d’altura. De fet, la classe Mini és una mena de banc de proves bàsic en l’evolució tecnològica dels IMOCA 60 (els vaixells de la Barcelona World Race i la Vendée Globe), dues de les regates oceàniques de referència.

El calendari de competicions de la classe Mini inclou un total de 14 competicions, sis de les quals són al Mediterrani. Per a un regatista d’aquesta classe, la Mini Transat és l’objectiu principal perquè es tracta d’una regata transatlàntica que consisteix a creuar l’Atlàntic en solitari i sense assistència ni comunicació, i que té lloc cada dos anys. Per participar-hi cal completar 2.500 milles nàutiques amb el mateix vaixell, 1.500 en regates del circuit oficial (com la MareNostrum o la Mini Barcelona al nostre país) i 1.000 en solitari en un circuit preestablert per a la classe, tant al Mediterrani com a l’Atlàntic.

regata mini Barcelona 2018 Bruno Garcia
El navegant Bruno Garcia a la sortida de la Mini Barcelona

El bressol de la navegació oceànica

Pel que fa als navegants de casa nostra, n’hi ha dos que han participat en la Barcelona World RaceJaume Mumbrú va formar part del We are water, juntament amb Cali Sanmartín en la segona edició d’aquesta competició. El vaixell va poder acabar la prova el 13 de maig del 2011 després de 132 dies de navegació. Bruno García també va participar amb la competició We are water en la tercera edició amb Willy García i van acabar en la cinquena posició.