Marcos Bajo és un atleta amb discapacitat visual i amb un cor que no li cap al pit. Fa molts anys que corre però ara comença un dels reptes més grans de la seva vida.

Té previst fer la que anomena Volta Solidària a Espanya, un recorregut de 1.900 quilòmetres en favor de les malalties rares. Bajo és un atleta afiliat a l’ONCE i amb discapacitat visual per culpa d’una malaltia rara (les que afecten menys de cinc de cada 10.000 persones). Té una retinosi pigmentària que fa que només disposi d’una visió central de cinc graus.

En 35 dies farà, atenció, 35 duatlons, és a dir, una marató a peu (42 km i 195 m) i una mitja marató en bicicleta (21 km i 97 m). La sortida neutralitzada la farà aquest divendres, 4 d’octubre, i l’efectiva, dilluns, dia 7, des de Bilbao. Durant el periple per Espanya té previst visitar cinc centres de recerca en malalties rares, i ho farà com a esportista i com a president de l’associació Mou-te pels que No Poden.

En Marcos no acaba d’arribar al món atlètic. L’any 2015 va fer la Volta Solidària a Catalunya, un recorregut de 1.000 km, i al cap d’un any el desafiament encara va ser més gran: la Volta Solidària a Espanya, que va fer amb la seva dona, Minerva González, i en la qual van completar 3.500 km.

Des de fa sis anys la malaltia s’ha agreujat i ha d’anar sempre amb guia per poder córrer amb seguretat. Aquesta vegada en Marcos anirà acompanyat d’un equip de suport format per quatre persones: Minerva González, Gregorio Jiménez, Daniel Esquiva i Roberto Calderón. Tots quatre tenen alguna discapacitat com ara ceguesa, afeccions cardíaques, retinosi pigmentària o malaltia de Ménière. Tots cinc amics són persones compromeses a escampar les malalties rares.

L’aventura que lidera Marcos Bajo està previst que s’acabi el diumenge dia 10 de novembre, quan farà la darrera etapa, entre Torrelles i l’Hospital Sant Joan de Déu.