Què és el límit salarial que impedeix el Barça renovar Messi

El límit salarial de la Lliga està fent la guitza al Barça a l’hora de renovar Leo Messi. El club ha de quadrar aquest límit salarial per poder incloure el sou de l’argentí dins i que la Lliga li permeti inscriure Leo Messi com a jugador del Barça per a aquesta temporada.

Què és i com funciona el límit salarial de la Lliga?

El límit salarial és un mecanisme que la Lliga va instaurar el 2013 per vetllar per la salut financera dels clubs de Primera i Segona Divisió. Consisteix en unes regles que acaben definint un límit del sumatori total dels sous dels jugadors de cada club. Això fa que cada equip de Primera i Segona disposi d’una quantitat diferent de límit salarial.

Ingressos – despeses no esportives = despeses esportives (límit salarial)

Com és calcula el límit salarial?

Per calcular el límit salarial de cada equip, la Lliga empra un sistema senzill: ingressos – despeses no esportives. És a dir, s’han de restar als ingressos totals del club aquestes despeses que no computen dins de l’àmbit esportiu per aconseguir el límit salarial o, el que és el mateix, les despeses esportives. I quines són aquestes despeses esportives?

  • sous de jugadors i entrenadors
  • primes
  • comissions a agents de futbolistes
  • indemnitzacions
  • amortització dels jugadors fitxats
  • futbol base i filial

Quin és el límit salarial del Barça?

El límit salarial del Barça és de 348 milions d’euros. No pot gastar més d’això en despeses esportives. Uns números que la pandèmia del coronavirus s’ha encarregat de rebaixar gairebé a la meitat en només dos anys. L’estiu del 2019, el límit salarial del Barça era de 671 milions d’euros. Com que les fitxes dels jugadors són, en general, molt altes (i unes quantes estan totalment fora de mercat), el Barça té la massa salarial disparada, mentre que els ingressos no han parat de reduir-se. Una situació que, segons el mateix Joan Laporta, fa que “la massa salarial del Barça estigui al 110 % respecte als ingressos”.

Com pot aconseguir el Barça renovar Leo Messi?

Per intentar aconseguir que Leo Messi renovi amb el Barça, el que ha de fer el club és retallar la massa salarial. Si aquesta s’adequa als ingressos que hi ha ara mateix, el Barça podrà inscriure l’argentí a la Lliga. Si no, serà impossible perquè l’entitat presidida per Javier Tebas no ho permetrà, com ell mateix ha reconegut. Així doncs, a banda de buscar més ingressos, el Barça ha d’alleugerir els sous de la plantilla. És el que ha portat a donar la baixa a Matheus Fernandes, cedir Trincao a Anglaterra, estar a punt de vendre Junior Firpo (aquí a més a més de l’estalvi de la fitxa s’hi sumen els ingressos per la seva venda) o a buscar amb insistència destí per jugadors amb una fitxa molt alta com Umtiti o Pjanic. El cas dels lesionats Dembélé i Coutinho, tots dos amb sous dels més alts de la plantilla, no ha ajudat. Cap equip els vol incorporar fins que no vegin que estan bé de les seves lesions perquè s’han de fer càrrec de les seves fitxes.