Recordem la figura de Elia María González-Álvarez López-Chicheri (1905-1998), coneguda com a Lilí Álvarez, una dona pionera i que va trencar barreres al llarg de la seva vida, especialment als anys 20 i 30 del segle XX, quan va desenvolupar la seva carrera d’esportista. No va ser l’única faceta d’aquesta dona trencadora.

Origen de Lilí Álvarez

Filla d’aristòcrates, benestant, culta i devota, nascuda a Roma i criada a Suïssa. La seva mare tenia llargues malalties i el seu pare és qui es va cuidar de la seva formació i qui la introdueix a l’esport. Va ser periodista i escriptora, per exemple amb ‘Modern lawn tennis’ (sobre tècnica de l’esport de raqueta), ‘Plenitus’, articles al ‘Daily Mai’l sobre política espanyola. També era poliesportista, com altres dones de la seva època, quan va coincidir amb Rosa Torres: esquí, alpinisme, equitació, billar, pilot d’automobilisme i destaca en tenis i patinatge.

Tenis

Va ser l’esport on més va destacar, però no el seu preferit. La seva carrera es desenvolupa als anys 20 i en destaquem:

  • Tres finals consecutives de Wimbledon (1926, 1927, 1928): primera espanyola a competir-hi.
  • Quatre semifinals al Roland Garros.
  •  Participació JJOO París 1924, dobles amb Rosa Torras, les primeres dones espanyoles en uns Jocs Olímpics.
  • Guanya dobles femenins al Roland Garros 1929.
  • 39 títols individuals (tornejos arreu del món), 19 dobles, 21 mixtos.
  • La premsa internacional la considerava al top10 de tenistes mundials.

Va ser també la primera dona a portar una faldilla partida al tenis, una espècie de pantalons, l’any 1931 i amb un disseny Elsa Schiaparelli

Patinatge i esquí

Era el seu esport preferit, ja als 12 anys guanya competicions suïsses, la delegació espanyola la convoca per als Jocs Olímpics d’Hivern de Chamonix 1924, però una greu lesió l’obliga a deixar el patinatge i centrar-se en el tenis.

Automobilisme

Amb 19 anys participa al Campionat d’Automobilisme de Catalunya, i hi va aconseguir el seu primer i únic títol, però hi deixa de competir ja que deia que aquí hi havia poca competició. Cal recordar que avui dia és l’única dona en haver guanyat en competició masculina.

Retirada

El 1941 torna a l’estat espanyol per dedicar-se al periodisme, a escriure i al que en podríem dir activisme feminista; el 1960 és cofundadora del Seminari d’Estudis Sociològics sobre les Dones amb l’objectiu d’aconseguir ser un espai de reflexió, diàleg i investigació al voltant de les dones a Espanya. Aquestes són algunes reflexions que va escriure i que trobem als seus llibres:

  1. “Lo que despertó en mí el feminismo fue el ver, cuando volví a España, que para todo te pedían certificados y contratos matrimoniales y que los maridos parecían niñeras. Esto me indignó. Las mujeres somos idiotas porque nos han hecho idiotas”
  2. “Entendí siempre el deporte, y en general todo lo físico, como base, como fundamento para una vida mas rica y más llena en todos los sentidos”. “A través del deporte, la sociedad ha comprendido que no es que hagamos mal lo que los hombres hacen bien, sino que tenemos otro modo de ser, otras posibilidades físicas y mentales.”
  3. “… Pienso y lo apoyo con fuerza que una mujer, en la que el deporte no haya entrado en su vida, no sabe lo que es vivir. Hay algo en el deporte, en particular, en el deporte al aire libre, que limpia, da vida de una manera indescriptible. Es un placer, un deber absoluto mantener el cuerpo en buena forma. Una persona sedentaria esta pecando contra la naturaleza.”

‘btv esports’, en femení

La Laia Pujolassos condueix una secció al programa ‘btv esports‘ per donar encara més visibilitat a l’esport femení, sobretot el que no apareix tant sovint als mitjans convencionals. Aquí descobrirem clubs, associacions, iniciatives, esportistes i dones que practiquen o destaquen en els seus respectius esports, però que no tenen el focus mediàtic. També farem un viatge en el temps recordant figures clau en l’esport femení. Aquí tens la llista dels programes i temes emesos:

  1. Entrevista amb la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i hem recordat Margot Moles, una superatleta, medallista olímpica, que va viure els millors moments durant els anys 30.
  2. Magda Amo, esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí, i que té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació degenerativa macular.
  3. Esport i maternitat, una relació sovint complicada, però necessària.
  4. Rosa Torras, primera catalana que va participar en uns Jocs Olímpics.
  5. Trenquem els prejudicis sobre les dones àrbitres.
  6. La nedadora Mari Pau Corominas va ser la primera esportista espanyola a arribar a una final olímpica.
  7. El Lima Horta, un equip pioner de bàsquet femení de Barcelona, que ha complert 30 anys.
  8. Especial 8-M, les reivindicacions del món de l’esport el Dia Internacional de les Dones.
  9. Practicar esports mixtos a Barcelona, cada cop més fàcil.
  10. Esportistes de pel·lícula, com són tractades al cinema?