L’handbol escolar és una modalitat que a Barcelona es troba en un moment delicat, tot i que és un dels esports que més èxits ha donat al Barça. Nou Copes d’Europa i 25 Lligues, entre altres títols importants, i equips de llegenda com el “dream team” de Valero Rivera o l’actual, entrenat per Xavi Pascual, que ha estat invencible a la Lliga Asobal durant gairebé cinc anys i va perdre un partit després de disputar-ne 146. Però en contraposició la situació actual de l’handbol escolar a Barcelona és preocupant. Només hi ha 40 equips en edat escolar (prebenjamí, benjamí, prealeví i aleví).  A més a més, aquests conjunts són mixtos, no hi ha lligues diferenciades entres nois i noies. La xifra d’equips és molt baixa per tractar-se de la capital catalana.

L’exemple del Col·legi Sant Miquel

El Col·legi Sant Miquel va ser un dels referents de l’handbol a casa nostra durant els anys 50 i 60, quan aquest esport es va començar a fer popular. Fins i tot van sortir jugadors internacionals com Miguel Medina o Quico López Balcells. La situació actual és molt diferent perquè només tenen dos equips escolars i dos de federats (un sènior i l’altre, infantil). Respondre a la manca de nens i nenes en aquest esport és força complicat.

Entrenament de portes obertes handbol escolar

Iniciatives per millorar l’handbol escolar

Cal millorar la promoció de l’handbol, cal que des de les escoles es pugui donar valor a aquest esport i des del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona també volen oferir iniciatives perquè els escolars puguin conèixer l’handbol i s’animin a apuntar-s’hi. Cada any, el Consell i el Barça organitzen alguna activitat (partit en horari escolar o entrenament participatiu de portes obertes) per fomentar l’handbol i apropar-lo als nens i nenes. També està en marxa la campanya anomenada Barnambol amb jornades de formació d’entrenadors, sessions en horari lectiu i entrenaments extraescolars. Tot per mirar de fomentar un esport històric a la nostra ciutat.